septembrie 28, 2021

INFORMATII UTILE pentru soferii care doresc reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine la serviciul politiei rutiere care are in evidenta titularul permisului de conducere sau la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata contraventia/contraventiile, anunta IPJ Maramures.

La nivelul judetului Maramures testarile se organizeaza saptamanal, in ziua de vineri, la ora 10.00, la Camera de Comert si Industrie Maramures, testul contine 15 intrebari, iar pentru a fi promovat trebuie sa raspundeti corect la minim 13 dintre acestea.

La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza caruia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane (pentru faptele savarsite pe teritoriul altui stat).

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;

b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei.
Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
– nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
– nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
– circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire;
– conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
– cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

In cazul depasirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:

a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu pana la 70 km/h, inclusiv;

b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni.

Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, in urmatoarele situatii:

– daca conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savarseste, intr-un interval de doua luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o noua contraventie pentru care se aplica masura complemetara a suspendarii dreptului de a conduce;

– daca predarea permisului de conducere nu s-a facut in termenul legal de 30 zile, in situatia in care a fost formulata plangere impotriva procesului verbal, iar prin contravetia retinuta a s-a dispus si masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce.

Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina poate sustine, la cerere, testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie pana in a 30-a zi, inclusiv, sau pana in a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, dupa caz.

Conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:

– a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;

– a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;

– sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina sustine, in mod obligatoriu, pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilita prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, atunci cand suspendarea a fost aplicata pentru:

– conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube material;

– cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal, pana la expirarea acesteia.

In aceste situatii, perioadele de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se prelungesc, de drept, fara vreo alta formalitate, cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta pentru sustinerea acestuia pana la expirarea perioadei de suspendare.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2