Infrastructura principala de irigatii va avea o alocare de 145 milioane de euro pentru reabilitare

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

irigatiiReabilitarea infrastructurii principale de irigatii are nevoie de un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani, iar o prima alocare din bugetul de stat ar urma sa fie de 145 de milioane de euro, in 2016, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in cadrul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, scrie Agerpres.

“Infrastructura de irigatii principala trebuie sa ramana in proprietatea statului prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, astfel incat sa facem reabilitarea din fonduri publice, de la bugetul consolidat. Sper ca, odata aprobata aceasta lege (a bugetului, n.r.) sa avem distinct sumele in bugetul ministerului. Avem fonduri pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru perioada 2014-2020, perioada in care ar trebui sa fie contractate toate fondurile pe care le avem la dispozitie, adica 435 de milioane de euro. Personal, eu cred ca ele vor fi contractate in 2016, cel tarziu in 2017.

Astfel, vom avea pana in 2020 toata infrastructura secundara reabilitata. In paralel, in acesti cinci ani, ar fi bine sa alocam sume in fiecare an, astfel incat sa reabilitam si infrastructura principala, fara de care va fi foarte greu sa folosim infrastructura secundara. Din acest motiv, tinand cont ca avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura principala, propunerea pe care noi am facut-o este ca, in primul an, in 2016, sa alocam 145 de milioane de euro si, an de an, suma sa creasca cu 17% fata de anul precedent”, a spus Constantin.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a mentionat ca infrastructura secundara de irigatii trebuie sa treaca in proprietate privata, iar in cazul in care organizatiile de utilizatori de apa nu-si respecta obligatiile asumate, infrastructura de imbunatatiri funciare sa revina in proprietatea statului.

“Infrastructura secundara trebuie sa treaca in proprietate privata, iar modalitatea trebuie convenita. Infrastructura sa treaca in folosinta organizatiilor care s-au constituit, urmand ca in momentul in care nu se fac investitii de catre organizatiile de utilizatori de apa, ea sa se intoarca in proprietatea statului, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare”, a afirmat seful MADR.

Acesta a adaugat ca introducerea unui abonament anual pe care fermierii sa-l plateasca atat pentru servicii de irigare, cat si de desecare, este o masura importanta.

“Avem infrastructura de irigatii care deserveste 750.000 de hectare. La ora actuala nu se iriga din cauza costurilor. Atunci introducem un abonament pe baza caruia fiecare fermier care este intr-o amenajare de irigatii trebuie sa plateasca pentru irigare sau pentru desecare chiar si atunci cand nu ploua, iar acest lucru ne va permite sa umplem cu apa canalele din infrastructura secundara de irigatii”, a subliniat Daniel Constantin.

Membrii Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor discuta, miercuri, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.79/2013 privind modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr.138/2004, pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, precum si pentru modificarea literei e) a alineatului (6) al articolului 3 din Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit documentului, se are in vedere ca infrastructura de imbunatatiri funciare sa fie pusa la dispozitia organizatiilor agricole numai sub forma de comodat pe o perioada de 5 ani si nu gratuit ca pana in prezent, cu posibilitatea de prelungire a contractului la cerere. In plus, in cadrul modificarilor se va avea in vedere, ca masura de protectie, constituirea in contul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare a unei garantii de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise.

In Expunerea de motive ce insoteste Ordonanta de Urgenta se precizeaza ca, in urma verificarilor efectuate de catre specialistii MADR, s-a constatat faptul ca, in unele cazuri, organizatiile de imbunatatiri funciare care au primit cu titlul gratuit in proprietate infrastructura de imbunatatiri funciare nu au asigurat paza si protectia acesteia, in conformitate cu prevederile legale, rezultatul fiind devastarea acestor obiective. De asemenea, s-a constatat ca infrastructura nu a fost intretinuta potrivit destinatiei sale aflandu-se in prezent in stare de degradare.

In conditiile climatice actuale de alternanta a fenomenelor de seceta si inundatii este important ca infrastructura de imbunatatiri funciare sa fie mentinuta in stare de functionare si sa fie asigurata integritatea acesteia, se precizeaza in documentul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *