UPDATE: Licitatia specialistilor lui Chereches, amanata. Directia de Patrimoniu va da explicatii

Reclame home 1
Reclame home 1

UPDATE: Inaintea finalizarii licitatiei, membrii comisiei au analizat sesizarile publicate de ZiarMM. Dupa o prealabila verificare a actelor, din care rezulta indubitabil ca „specialistii” de la Patrimoniu au comis un grav derapaj penalo-birocratic, licitatia s-a amanat. Urmeaza ca intreaga documentatie sa fie reanalizata, in vederea clarificarilor cu privire la situatia juridica existenta in zona vizata pentru concesionare. In cazul in care reprezentantii Directiei de Patrimoniu nu vor gasi explicatiile lamuritoare, se va apela la Politia Locala.

Caz deosebit de grav, in Primaria Baia Mare. Institutia organizeaza o noua licitatie cu implicatii penale. Va vine sa credeti sau nu, specialistii in administratia urbei au conceput un proiect privind concesionarea unui imobil pentru care Municipalitatea NU detine acte de proprietate. Fapt si mai grav, consilierii locali si-au dat acordul, votand aberatia.

Obiectul concesiunii il constituie un teren de 90 mp, situat pe strada Progresului (in spatele blocurilor, din zona strazii Florilor), in imediata vecinatate a unei constructii noi, ridicate pe locul unei foste centrale termice de cartier. Ingust de aproximativ 3 m si lung de 30, el a fost solicitat de catre proprietarul cladirii, pentru a fi scos la licitatie, in vederea amenajarii sale ca parcare.

Zis si facut. In vara acestui an, s-au pregatit documentele necesare, care atesta ca TERENUL este proprietate a Municipiului Baia Mare (asa cum apare el in Cartea Funciara – vezi foto mai jos), este liber si poate fi concesionat prin licitatie publica. In data de 29 sepembrie, 2017, consilierii locali au votat insusirea documentatiei, in vederea concesionarii TERENULUI.

In data de 28 noiembrie, 2017, aceiasi alesi locali au aprobat concesionarea prin licitatie publica cu strigare a TERENULUI de 90 mp. Si ACESTA este momentul cheie al unei afaceri care miroase urat de tot. La acea data, din documentatia pusa la dispozitia consilierilor locali AU LIPSIT actele care sa ateste proprietatea Municipiului asupra imobilului. De ce? Ratiunea este foarte simpla. Alesii locali au fost INDUSI IN EROARE, crezand ca este vorba de acelasi TEREN pentru care au votat in luna septembrie. FALS! Era vorba de un TEREN cu o CONSTRUCTIE pe el, sub forma unei platforme betonate.

Cand a aparut platforma betonata pe terenul respectiv? Exact pe terenul de 90 mp? Foarte probabil, in luna noiembrie, cu putin timp inainte de sedinta de Consiliu Local. Cu toate ca pentru acel TEREN cu platforma betonata pe el s-a intocmit un raport de evaluare, in care apar si imagini cu situatia existenta, ca de obicei, alesii nu au studiat documentatia, au votat pe repede inainte (din stenograma de sedinta reiese ca nu s-a discutat NIMIC pe marginea proiectului – vezi foto mai jos) si au aprobat licitarea unui imobil care NU apartine Primariei. Sau poate au votat concesionarea terenului de sub platforma betonata, urmand ca sub platforma betonata, pe teren, sa se construiasca o parcare. O aberatie mai mare nu ne putem imagina.

Pentru ca ridicolul sa primeasca definitiv conotatii penale, licitatia este programata pentru ziua de joi, 11 ianuarie, 2018, cand, la ora 12, este anuntat castigatorul.

Unde s-a incalcat legea

In primul rand, specialistii Primariei care au intocmit documentatia aferenta acestui proiect aveau obligatia sa sesizeze Politia Locala de faptul ca pe teren a aparut o constructie fara autorizatie, pe care nu si-o insuseste nimeni.

In al doilea rand, aceiasi specialisti (in principal cei de la Patrimoniu) nu puteau continua demersurile pentru concesionarea suprafetei de TEREN, din moment ce acolo exista o CONSTRUCTIE care NU face parte din patrimoniul Primariei, in actele de la Cartea Funciara figurand doar TEREN.

Primarul Catalin Chereches, care nici el nu a studiat documentatia, avea obligatia sa retraga proiectul de pe ordinea de zi, pentru a evita incalcarea grava a legii.

Apoi, consilierii locali, suficient de indolenti atunci cand voteaza fara sa studieze documentatia, aveau obligatia sa respinga proiectul, avand in vedere lipsa actelor privind PLATFORMA BETONATA aparuta peste noapte.

Totodata, alesii locali trebuia sa ceara explicatii Executivului Primariei pentru constructia fara autorizatie si luarea masurilor legale care se impun.

Ulterior, aceiasi specialisti ai Primariei, care au organizat licitatia, trebuia sa o anuleze, pana la punerea in legalitate a situatiei privind TERENUL de 90 mp.

De asemenea, Politia Locala avea datoria legala de a constata realizarea fara autorizatie a platformei si luarea masurilor care se impun.

Nimic din toate acestea nu s-a intamplat, iar licitatia a decurs ca la carte. Mai mult, pe site-ul Primariei Baia Mare, s-a publicat, intr-un colt ferit, un anunt privind licitatia (de parca nu era interesul Municipiului sa existe cat mai multi participanti). Si mai ciudate sunt conditiile de participare. Castigatorul va trebui sa amenajeze pe cheltuiala sa parcarea si sa plateasca o redeventa de 1.300 lei/an (pretul de pornire). Evident, niciunul din baimarenii care locuiesc in blocurile din zona nu se vor prezenta vreodata la licitatie, pentru ca nu au niciun intres sa amenajeze o parcare cu 10 – 15 locuri, in conditiile in care fiecare poate plati 100 lei/an, pentru un loc de parcare, pe strada Progresului sau sa parcheze gratuit in apropierea blocului.

In cursul documentarii materialului, surse din Primaria Baia Mare au declarat pentru ZiarMM ca faptele de vitejie ale angajatilor Directiei de Patrimoniu au ajuns si la urechile primarului Catalin Chereches. Satul de aberatiile comise de subalterni, acesta ar fi anuntat ca va lua masuri impotriva vinovatilor. Enervat la culme, Catalin Chereches a cerut imperativ respectarea legii si stoparea abuzurilor atunci cand vine vorba de patrimoniul Municipiului Baia Mare.

Speram ca nu sunt doar vorbe. Suntem curiosi sa vedem cum se va respecta legea in acest caz, acum, cand reprezentantii conducerii orasului, precum si membrii comisiei de licitatie, au fost avertizati cu privire la ingineriile imobiliare puse la cale de „specialistii” Primariei. Ora 12 a venit, „baietii”… sunt pe drum. Tic-tac, tic-tac…

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. george

    Asa se fenteaza (absolut inocent !!!) legile si peste doua mandate de consilieri trecatori prin viata nimeni nu stie, nimeni nu e vinovat), iar proprietarul ramine multumit.

    Reply
  2. Mișu

    Primăria face pasiune pentru a da liber la BETONAREA SPAȚIILOR VERZI, ÎN TIMP CE PARCUL DE LA ACEA ADRESĂ ESTE TOT MAI MIC ȘI MAI NEÎNGRIJIT. Acolo sunt rarități botanice, plantate în urmă cu mulți ani, locul situat între zeci de blocuri și străzi poluate de noxe, era numai verdeață, un refugiu pentru locatarii care caută liniștea și aerul mai curat. Se pare că parcul a ajuns o dispută pentru penali…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole