Ingrijorare in sanul Bisericii Ortodoxe. Sprijinul statului pentru preotime s-a diminuat „in mod ingrijorator”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

isus-pe-cruceSfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a intrunit acum cateva zile, fiind luate o serie de hotarari privitoare la anul in curs. Una dintre acestea se refera la continuarea lucrarilor incepute la bisericile din Romania, inclusiv la cele din judetul Maramures, cu toate ca sprijinul statului s-a diminuat, spun cei de la Patriarhia Romana, „in mod ingrijorator”.

Aici trebuie spus ca in acest an se au in vedere lucrari importante la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare, pana acum in acest lacas de cult fiind investiti peste cinci milioane de euro.

Dintre hotararile luate de Sfantul Sinod mentionam pe cele referitoare la aprobarea canonizarii cuviosilor Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara, judetul Valcea, cu ziua de pomenire 3 septembrie si a cuviosilor Daniil si Misail de la Manastirea Turnu, cu ziua de pomenire 5 octombrie, reafirmarea importantei patrimoniului cultural religios si obligatia conservarii, consolidarii si restaurarii bisericilor monumente istorice, precum si necesitatea continuarii lucrarilor incepute de construire a unor lacasuri de cult, desi sprijinul statului in acest sens s-a diminuat in mod ingrijorator, stabilirea etapelor de pregatire a Intrunirii internationale a tineretului ortodox, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 1 – 4 septembrie 2016.

Tot in cadrul acestei intalniri, o alta hotarare a Sfantului Sinod s-a referit la acordarea binecuvantarii unui grup de juristi ortodocsi romani pentru infiintarea Asociatiei juristilor ortodocsi, cu scopul apararii si sustinerii institutiei Bisericii si a activitatilor ei in societate.

Tot Sfantul Sinod a instituit bursa de merit Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru elevi si studenti cu rezultate scolare deosebite, dar care apartin unor familii cu venituri reduse, a luat act cu apreciere de activitatea pastorala a ierarhilor din afara granitelor tarii in anul 2015, cu perspectiva infiintarii unor noi unitati bisericesti, respectiv a stabilit criteriile de selectare a membrilor delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care se va desfasura la Academia Ortodoxa din Chania, Creta, in perioada 18-27 iunie 2016.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

6 Comments

 1. STEKO

  Poate sutanistii isi vor da seama ca se pot cistiga bani si muncind…Sper sa aiba soarta preotilor din occident.Ca aceasta,,meserie”sa nu mai fie atragatoare(sa nu beneficieze de bani nemunciti)si sa dispara!..

  Reply
 2. Zoli

  Intr-adevar Roxana,in sfarsit face si statul ceva bun (noroc cu Ciolos,caci altcumva eram tot acolo).In loc sa finanteze constructia unor buncare aurite si hainele poleite a mafiotilor (popilor) mai bine ar finanta ceva care sa ajute populatia,caci vorba aia,ca sa fi aproape de Dumnezeu nu-ti trebuie ditamai constructie placata cu marmura si foite de aur!Si dupa parerea mea,ar trebui oprite avalansa de biserici ortodoxe in constructie caci deja de muuult s-a depasit limita bunului simt!Iar daca ”prea-fericitilor” nu le place,pai sunt alte zeci de meserii de unde ar putea alege ca nu vor fi primii care fac acest lucru!

  Reply
 3. Zoli

  …Si inca ceva:daca tot vorbiti de ”sanul bisericii ortodoxe”,va rog sa schimbati imaginea!Nu-si are loc aici chipul lui Isus pe cruce,eventual ar fi fost o.k. o poza cu crucea pe care stau agatate lucrurile ”saracacioase” ale ”mult-prea-fericitilor”:hainele aurite,kilogramele de aur ce le stau in gat,cheile de la Mercedes S-Classe sau cheile de la hotelurile de lux pe care le detin acestia!

  Reply
 4. gheorghedetractoru

  Mai nou monstruoasei constructii a catedralei ortodoxe de pe Unirri i s-a adaugat si o aripa din cladirea SRI din vecinatate. Va las sa ghiciti ce au de gand sa faca cu aceasta cladire :
  1. azil de batrani?
  2. casa de copii ?
  3. spital de tratamente paliative pentru bolnavi in faza terminala si care mai spera doar in ajutorul divin?
  4. Scoala pt copii cu dizabilitati ?
  5.cantina sociala?
  6. Centr de instruire si reconversie pt someri?

  Nuuuuuu, evident nuuu,
  Nu fiti fraieri sa credeti bazaconii ,

  lasati orice speranta

  Rapunsul corect este :

  Palat Episcopal

  Reply
 5. Kis Zoltan

  Fara discutie absolut nici un „banut” pentru umflalatii nesatui de la biserici din fondurile statului .Oricum cu taxele uriase cu sau fara factura doar pentru limuzine si lux exorbitant cheltuie banii primiti cu sils sau mai putin de la enoriasi.Cu nimic nu difera fata de institutiile statului care prin taxe si parataxe obliga cetatenii la cheltuieli uriase care ajung la minimum veniturile proprii.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole