Ingrijorarea, gelozia si nervozitatea pot creste riscul de Alzheimer la femei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Femeile de varsta medie nelinistite, geloase si cu o stare de spirit instabila au un risc crescut de a suferi peste ani de Alzheimer, potrivit unui studiu aparut miercuri in revista online „Neurology”, publicatie a Academiei Americane de Neurologie, informeaza agentia Xinhua citata de Agerpres.

Studiul a urmarit evolutia a 800 de femei cu varste cuprinse intre 38 si 46 de ani, dintre care 19 % au fost afectate mai tarziu de dementa. Toate persoanele analizate au fost supuse unor teste de memorie si de personalitate, care sa indice daca sunt extrovertite sau introvertite. Totodata, s-a urmarit nivelul lor de nervozitate al femeilor respective.

Acestea au fost intrebate daca au trecut printr-o perioada de stres in viata lor, marcata de stari de iritabilitate, tensiune, nervozitate, frica, anxietate sau tulburari de somn, care sa fi durat cel putin o luna de zile, in legatura cu activitatea lor profesionala, probleme de sanatate sau situatia familiala.

Raspunsurile au fost clasificate de la zero la cinci, cele cu „0” insemnand ca subiectul nu a avut nicio perioada de stres, iar cele cu „5” indicand ca acesta se confruntase cu un stres constant in ultimii cinci ani. Femeile care au dat raspunsuri cotate de la „3” la „5” sunt considerate a fi in primejdie, noteaza Xinhua.

Studiul indica faptul ca femeile cu cele mai mari punctaje la testele de nevroza au avut un risc dublu de a dezvolta dementa, comparativ cu cele care au avut scoruri mici la aceste teste, insa aceasta legatura depindea de starea de stres acumulata pe termen lung.

Faptul ca o femeie este retrasa sau sociabila nu pare sa influenteze, in sine, riscul de a dezvolta dementa, ci doar asociat cu alte circumstante. Astfel, s-a observat ca femeile retrase care au trecut si prin unele dificultati usoare au avut un risc mai mare de a suferi mai tarziu de Alzheimer. Un total de 16 dintre cele 63 de femei care s-au confruntat cu usoare dificultati si erau retrase au dezvoltat mai tarziu boala Alzheimer, adica 25 %. Prin comparatie, doar opt din cele 64 care au trecut prin dificultati usoare, dar erau extrovertite au avut aceasi suferinta peste ani, adica doar 13 %.

„Cele mai multe cercetari in legatura cu boala Alzheimer au fost consacrate unor factori cum sunt educatia, inima si factorii de risc din sange, traumatismele craniene, istoria familiei si genetica”, a spus autorul studiului, Lena Johannsson de la Universitatea din Gothenburg (Suedia).Noul studiu a confirmat ca „personalitatea poate influenta riscul individual de a dezvolta dementa, prin efectul sau asupra comportamentului, stilului de viata sau a reactiilor la stres”, a spus Johannsson.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2