Inima are de suferit cand calitatea somnului nu este buna

Sindromul de apnee obstructiva in somn (SAOS) afecteaza calitatea vietii, unele semne fiind evidente, altele mai putin. Apneele afecteaza calitatea somnului, lucru care se traduce prin somnolenta in timpul zilei, asociata uneori cu iritabilitate, scadere a libidoului si simptome depresive, scrie passionsante.be citat de Agerpres.

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de circa 10 secunde.

O echipa de cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles arata ca este tulburata si reglarea sistemului nervos autonom – sau sistemul neuro-vegetativ. Aceste mecanisme gestioneaza functii automate cum ar fi controlul muschilor digestivi si cardiaci.

In cadrul studiului, cercetatorii au apelat la un grup de adulti, barbati si femei, pe care i-au supus unor teste fizice destinate sa evalueze raspunsurile autonome ale organismului, indeosebi in ceea ce priveste frecventa cardiaca. Jumatate din participanti erau diagnosticati (recent) cu SAOS, iar cealalta jumatate, nu.

Rezultatele au aratat ca apneele in somn compromit semnificativ capacitatea de adaptare a frecventei cardiace, cu o probabilitate crescuta de a face, cu timpul, o boala de inima. ‘Observam un impact extrem de negativ al apneei in somn la barbati, dar si mai sever la femei’, afirma unul din autorii studiului. Efectele obisnuite ale apneelor sunt mai discrete la femei sau ele se plang mai putin, ceea ce nu usureaza deloc diagnosticul, adauga el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1