INS: Cifra de afaceri a agentiilor de turism a depasit 2,3 miliarde de lei in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cifra de afaceri a agentiilor de turism a fost anul trecut de 2,306 miliarde lei, din care 2,067 miliarde lei cea a agentiilor tour operatoare si 239,151 milioane a celor cu activitate de vanzare, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, informeaza AGERPRES.

Numarul total de turisti participanti la actiunile turistice organizate anul trecut de catre agentiile de turism tour operatoare si de catre agentiile de turism cu activitate de vanzare, a fost de 1,778 milioane. Dintre acestia, 85,6% au reprezentat turistii participanti la actiunile turistice organizate de catre agentiile de turism tour operatoare.

Cea mai mare parte a turistilor romani au preferat sejururile in strainatate. Pentru activitatea de outgoing turistii romani care au beneficiat de actiunile turistice organizate de agentiile de turism tour operatoare au reprezentat 49,1% din numarul total de turisti care au calatorit cu acest tip de agentie, urmeaza turistii romani care au efectuat calatorii turistice interne cu 44% si turistii straini care au venit in Romania cu 6,9%.

Pentru actiunile turistice organizate de agentiile de turism cu activitate de vanzare, activitatea de outgoing a reprezentat 59,8% din numarul total de turisti care au calatorit cu acest tip de agentie, activitatea de turism intern a reprezentat 36,7% si activitatea de incoming a reprezentat 3,5%.

Turistii romani participanti la actiunile turistice interne organizate de catre agentiile de turism tour operatoare au optat in principal pentru zona litorala (51,6%), pentru zona montana (12%) si pentru zona balneara (4,6%).

In cazul agentiilor cu activitate de vanzare, turistii romani participanti la actiunile turistice interne au optat in principal pentru zona litorala (37,6%), pentru zona montana (12,4%) si pentru zona balneara (11,7%).

Cea mai mare pondere in structura pachetelor turistice pentru activitatea agentiilor tour operatoare au avut-o serviciile de cazare cu 57% pentru activitatea de turism intern si 45,8% atat pentru activitatea de incoming cat si pentru activitatea de turism outgoing, urmata de serviciile de transport, care au avut o pondere de 28,3% pentru activitatea de turism outgoing si 20,1% pentru activitatea de incoming. Serviciile de alimentatie – restaurant, cafenea, bar etc. au avut o pondere de 17,9% pentru activitatea de incoming, 17,8% pentru activitatea de turism intern si 13,2% pentru activitatea de outgoing.

Comisionul perceput de agentiile de turism tour operatoare in structura pachetelor turistice a fost in medie de 8,3%.

Pentru agentiile cu activitate de vanzare situatia este similara, cea mai mare pondere in structura pachetelor turistice au avut-o tot serviciile de cazare pentru activitatea de turism intern 56,7%, pentru activitatea de outgoing 44,8% si pentru activitatea de incoming 39,4%. Serviciile de transport au avut o pondere de 26,3% pentru activitatea de turism outgoing si 23,5% pentru activitatea de turism incoming, iar cele pentru alimentatie – restaurant, cafenea, bar, etc. au avut o pondere de 18,5% pentru activitatea de turism intern, 16,5% pentru activitatea de turism incoming si 15,2% pentru cea de outgoing.

Comisionul perceput de agentiile de turism cu activitate de vanzare in structura pachetelor turistice a fost in medie de 9,1%.

Destinatia turistilor romani care au calatorit in afara tarii in sejururi organizate de agentiile de turism tour operatoare (635.800) a fost in proportie de 92,5% in Europa (din care 79,3% in tarile Uniunii Europene). Cele mai importante destinatii turistice din totalul turistilor romani participanti la actiunile turistice de outgoing organizate de agentiile turistice tour operatoare in anul 2017 au fost in urmatoarele tari: Grecia (21,4% din totalul turistilor straini participanti la actiunile turistice externe ale agentiilor tour operatoare), Bulgaria (20,1%), Turcia (18,0%), Spania (6,4%) si Italia (6,2%).

In ceea ce priveste agentiile cu activitate de vanzare, destinatia turistilor romani care au calatorit in afara tarii (126.700 turisti), a fost in proportie de 90,5% in Europa (din care 76,6% in tarile Uniunii Europene). Cele mai importante destinatii externe au fost Grecia (20,7% din totalul turistilor straini participanti la actiunile turistice externe ale agentiilor cu activitate de vanzare), Turcia (19,8%), Spania (12,3%), Italia (10,1%), Bulgaria (9,0%), si Franta (5,9%).

Turistii straini care au venit in Romania in sejururi organizate de agentiile de turism tour operatoare (96.400 turisti) au fost in proportie de 75,4% din Europa (dintre acestia 88,2% provin din tarile Uniunii Europene). Turistii straini veniti in anul 2017 in sejururi organizate de agentiile de turism tour operatoare au fost din Germania (14,8% din totalul turistilor straini participanti la actiunile turistice externe ale agentiilor tour operatoare), Spania (12,3%), Italia (8,6%), Israel (8,4%), si S.U.A (6,9%).

Un procent de 70,1% din turistii straini care au venit in Romania in sejururi organizate de agentiile cu activitate de vanzare (5.800 turisti) a provenit din Europa (dintre acestia 95,1% din tarile Uniunii Europene). Principalele tari de provenienta au fost Regatul Unit (20,4% din totalul turistilor straini participanti la actiunile turistice externe ale agentiilor cu activitate de vanzare), Italia (16,1%), S.U.A (13,4%), Spania (9,2%) si Germania (7,6%).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2