INS mentine estimarile privind PIB la 5% pentru primul trimestru din 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Produsul Intern Brut al Romaniei aferent trimestrului I din 2019 a fost mai mare cu 1,3% in termeni reali raportat la ultimul trimestru al anului trecut si cu 5%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara a anului 2018, potrivit datelor provizorii (2) publicate luni de Institutul National de Statistica, informeaza AGERPRES.

„Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2019 fata de varianta provizorie (1) publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 6 iunie 2019 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a
numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile”, precizeaza INS.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde de lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 1,3% fata de trimestrul IV 2018 si cu 5% fata de trimestrul I 2018.

Pe serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde de lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 5% fata de trimestrul I 2018.

Luand in calcul contributia categoriilor de resurse la modificarea Produsului Intern Brut, INS noteaza ca in comparatie cu varianta provizorie (1) dinamica PIB a ramas nemodificata, iar cea a valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, aceasta din urma majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1
puncte procentuale, iar volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate nu a inregistrat, in general, modificari importante, cu exceptia comertului cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale; a informatiilor si comunicatiilor, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale si a tranzactiilor imobiliare, cu o crestere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei, de la +4,3% la +4,5%, ca urmare a cresterii volumului sau de activitate de la 106,7% la 107,0%; cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la +0,7% la 0,0%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate de la 103,8% la 100,2%; formarea bruta de capital fix, de la +0,9% la +0,6%, ca urmare a reducerii volumului sau de activitate de la 105,4% la 103,9% si exportul net, de la -3,3% la -2,5%.

Autoritatile romane estimeaza o crestere de 5,5% a economiei romanesti in acest an, potrivit Programului de convergenta 2019 – 2022 publicat de Ministerul Finantelor, evolutia fiind rezultatul unei contributii pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale).

Pe de alta parte, institutiile financiare internationale mizeaza pe o crestere a PIB de sub 4% in Romania in 2019. Altfel, previziunile Comisiei Europene indica un avans al economiei de 3,3%, Fondul Monetar International (FMI) – 3,1%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 3,2% si Banca Mondiala – 3,6%.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole