INS: Peste trei sferturi dintre gospodariile din Romania au acces la reteaua de internet de acasa

home camp2
home camp2
home camp2

Peste trei sferturi dintre gospodariile din Romania, respectiv 75,7%, au acces la reteaua de internet de acasa in 2019, in crestere cu 3,3 puncte procentuale fata de anul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), informeaza AGERPRES.

Conform INS, circa 61,8% din totalul gospodariilor din Romania care au acces la reteaua de internet de acasa sunt localizate in mediul urban.

In profil teritorial, conectarea la internet a fost mai raspandita in cadrul gospodariilor din regiunea Bucuresti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodarii au acces la internet de acasa), urmata de regiunile Vest si Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt inregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) si Sud-Muntenia (70,9%).

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasa sunt in proportie de 78,4% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (64,2%) si de conexiunile narrowband (9,7%).

Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata internetul a fost de 82,3%, din care 89,4% in ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenti, 77% folosesc internetul cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, in crestere cu 1,5 puncte procentuale fata de anul anterior (77% fata de 75,5%).

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodata internetul a fost de 91,7% in regiunea Vest care constituie cel mai ridicat procent din tara, urmata de regiunile Bucuresti – Ilfov (90,4%) si Nord – Vest (86,9%). La polul opus se afla regiunile Sud-Muntenia (77,3%) si Sud-Est (75,2%).

Proportia barbatilor care folosesc sau au folosit vreodata internetul este putin mai mare decat cea a femeilor: 83,6% fata de 81,1%, diferenta fiind de 2,5 puncte procentuale, in crestere fata de anul anterior cand se inregistra o diferenta de 1,8 puncte procentuale.

Ponderile persoanelor care utilizeaza internetul descresc odata cu inaintarea in varsta. Astfel, ponderea persoanelor care utilizeaza internetul din grupa de varsta 16-34 ani a fost de 95,9% in timp ce pentru grupa de varsta cuprinsa intre 55 si 74 ani este de 59,9%.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *