INS: Ponderea utilizatorilor de Internet cu varste intre 16 si 74 de ani a crescut cu 5,3% in 2018

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ponderea utilizatorilor de Internet cu varste cuprinse intre 16 si 74 ani a crescut in 2018 cu 5,3 puncte procentuale, comparativ cu anul precedent, numarul acestora ajungand la 11,7 milioane de persoane, conform unei anchete de conjunctura realizate de Institutul National de Statistica, informeaza AGERPRES.

Anul trecut, cele mai multe persoanelor au fost utilizatori curenti, 89,7% dintre persoanele de 16-74 ani utilizand internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei, dintre care 75,5% au folosit acest instrument cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, iar 21,1% cu frecventa saptamanala.

Dupa statutul ocupational al persoanelor de 16-74 ani, ponderea cea mai mare a utilizatorilor de internet zilnic sau aproape zilnic este inregistrata la salariati (60,5%) urmata la mare distanta de elevi/studenti (15,3%). Dorinta de a avea acces la informatii se regaseste atat la barbati, cat si la femei, acestea situandu-se insa in urma “internautilor” barbati in ceea ce priveste utilizarea internetului (79,7% dintre barbati, 77,9% dintre femei).

Ponderea cea mai mare in utilizarea internetului zilnic sau aproape zilnic, o au barbatii cu varste cuprinse intre 16 – 34 ani (47,6%), aceeasi situatie inregistrandu-se si la femei, unde ponderea cea mai mare se afla la acceasi categorie de varsta (45,2%). Raportat la statutul ocupational, internetul a fost accesat zilnic de peste 9 din 10 elevi si studenti (97,3%) si de aproape 1 din 2 pensionari (48,6%). Distributia pe sexe a salariatilor care utilizeaza internetul zilnic sau aproape zilnic ne arata ca femeile detin o pondere inferioara comparativ cu cea a barbatilor (57,4% fata de 63,5%).

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodata internetul a fost de 93,6% in regiunea Bucuresti – Ilfov, care constituie cel mai ridicat procent din tara, urmata de regiunea Vest cu 88,3% si Nord – Vest (83,9%). La polul opus se afla regiunile Sud Muntenia (71%) si Sud-Est (69,9%).

Cele mai folosite dispozitive mobile de accesare a internetului au fost telefonul mobil sau smartphone-ul, in proportie de 86%. La distanta mare urmeaza calculatorul (PC) cu o proportie de 50,3%. Distributia pe sexe a persoanelor arata o pondere mai mare cu 1,8 puncte procentuale a persoanelor de sex masculin in utilizarea internetului cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone, fata de persoanele de sex feminin (86,9% fata de 85,1%). Pe medii de rezidenta se constata un procent egal (86%) al persoanelor care au accesat internetul printr-un telefon mobil sau smartphone, insa diferente mari apar la celelalte dispozitive: calculator, laptop si tableta.

Diferenta dintre barbati si femei in ceea ce priveste accesarea internetului din alte locuri decat acasa sau la locul de munca, cu ajutorul dispozitivelor mobile, este de 2,6 puncte procentuale (82,7% fata de 80,1%). Cele mai folosite dispozitive mobile pentru accesarea internetului din alte locuri decat acasa sau la serviciu a fost telefonul mobil sau smartphone-ul in proportie de 97,3%, urmat la mare distanta de laptop (16,6%) si tableta (10,9%). Dupa analiza nivelului de instruire, in anul 2018 se constata faptul ca mai mult de jumatate dintre persoanele care au accesat internetul cu ajutorul telefoanelor mobile sau smartphone-urilor au nivel mediu de instruire (60,4%).

Ancheta privind accesul la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii (TIC) pentru anul 2018 a fost organizata ca o ancheta anuala, pe un esantion de 10188 locuinte, potrivit INS.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2