INS va recalcula PIB-ul pe 2013

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Institutul National de Statistica (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit presedintelui INS, Tudorel Andrei, scrie Agerpres.

‘Vor fi o serie de schimbari la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbari nu se datoreaza unor inadvertente introduse de statistica, ci exclusiv aplicarii noii metodologii’, a declarat joi, la o conferinta, Tudorel Andrei, care a subliniat ca INS va trebui sa deruleze o campanie atenta si corecta pentru a comunica aceste eventuale diferente de PIB utilizatorilor de date statistice.

UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul ca, in ultimii 20 de ani, au avut loc schimbari majore care au impact in economie — cresterea rolului tehnologiei informatiei, al activelor intangibile, proprietatii intelectuale si serviciilor.

Romania a consemnat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012.

Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2