INSCOP: Klaus Iohannis, Gabriela Firea si Victor Ponta – in topul increderii in personalitatile politice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Topul increderii in personalitatile politice este condus de presedintele Klaus Iohannis, urmat de Gabriela Firea si Victor Ponta, releva datele unui sondaj INSCOP realizat in perioada 21 ianuarie – 5 februarie, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, informeaza AGERPRES.

“Increderea in presedintele Klaus Iohannis se situeaza la un nivel de 39,5% incredere multa si foarte multa, inregistrand o crestere de aproape 5 procente comparativ cu luna noiembrie 2018. Pe locul al doilea in clasamentul increderii se situeaza Gabriela Firea cu 23,9%, in scadere fata de luna noiembrie 2018 (cand era cotata cu 26,2% incredere multa si foarte multa), urmata de Victor Ponta cu 23,7%. Presedintele Pro Romania inregistreaza o crestere de 2,5 procente”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Urmeaza Dacian Ciolos care castiga 2,3 procente fata de luna noiembrie 2018, ajungand la 22,5% incredere multa si foarte multa. Realizatorii cercetarii apreciaza ca aceasta crestere se datoreaza si expunerii mediatice generate de infiintarea PLUS si formarea aliantei cu USR.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, contabilizeaza 22,4% incredere multa si foarte multa in ianuarie, in usoara crestere, fata de 21,9% in noiembrie.

Liderul PNL Ludovic Orban este cotat cu 16,1% incredere multa si foarte multa, fata de 14,5% in noiembrie 2018. Urmeaza presedintele PSD, Liviu Dragnea, cu 12,6% (fata de 11,6% in noiembrie), presedintele USR, Dan Barna, cu 10,7% (in crestere cu 3,7 procente fata de noiembrie 2018) si Traian Basescu cu 10% incredere multa si foarte multa (fata de 8,3% in noiembrie 2018).

Premierul Viorica Dancila scade la 9,5% incredere multa si foarte multa (fata de 10,8% in noiembrie 2018). Ea este urmata de Ion Iliescu cu 8,8% (fata de 10% in noiembrie 2018), Kelemen Hunor (7,6% fata de 4,6%) si Eugen Tomac (cu 6,4% fata de 5,4%).

“Cele mai importante cresteri ale nivelului increderii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le inregistreaza presedintele Klaus Iohannis, liderul USR, Dan Barna, si liderul Pro Romania, Victor Ponta. Scaderi ale increderii comparativ cu datele de la finalul anului trecut inregistreaza Gabriela Firea, Viorica Dancila si Ion Iliescu”, precizeaza autorii sondajului.

Conform INSCOP, “increderea intr-o personalitate politica” este un indicator mai riguros, comparativ cu alti indicatori generali precum “parerea favorabila/ defavorabila”, reflectand un nivel de exigenta a evaluarii semnificativ mai mare, atunci cand respondentii sunt solicitati sa se raporteze in mod direct la o personalitate politica si la activitatea acesteia.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Volumul esantionului, de tip multistratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2