Inspectia Judiciara a facut public protocolul incheiat in 2016 cu SRI

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Inspectia Judiciara a dat publicitatii, marti, protocolul de cooperare incheiat in anul 2016 cu Serviciul Roman de Informatii, informeaza AGERPRES.

Inspectia Judiciara sustine ca, in perioada in care protocolul a fost in vigoare, nu a solicitat si nu a transmis date si informatii Serviciului Roman de Informatii.

“Inspectia Judiciara a solicitat, la data de 28 martie 2018, declasificarea ‘Protocolului privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii’, incheiat la data de 29 februarie 2016. Protocolul si-a incetat efectele la 8 martie 2017. In niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activitatii si conduitei judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, derulate in intervalul in care Protocolul a fost in vigoare, Inspectia Judiciara nu a solicitat si nu a transmis Serviciului Roman de Informatii date si informatii”, precizeaza Inspectia Judiciara.

IJ mai spune ca nu a exercitat vreo actiune disciplinara in baza acestui protocol.

“De asemenea, in acelasi interval, nu a fost exercitata nicio actiune disciplinara ca efect al protocolului. Subliniem ca toate actiunile disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara au fost intemeiate exclusiv pe situatii de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fara alte date si informatii furnizate in temeiul Protocolului ori al vreunei colaborari cu alte entitati”, subliniaza Inspectia Judiciara.

Protocolul a fost semnat in anul 2016 de seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, si Florian Coldea, prim adjunct al directorului SRI la acea vreme, iar avizul de legalitate a fost dat de procurorul Gheorghe Stan, sef adjunct al Inspectiei Judiciare, si de Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice a SRI.

Art. 3 din acest protocol prevede: “(1) Cooperarea se realizeaza in temeiul legii si al prezentului Protocol, cu respectarea stricta a atributiilor si competentelor partilor, prin valorificarea eficienta a posibilitatilor pentru identificarea anticipata, prevenirea si combaterea abaterilor disciplinare in randul magistratilor si inlaturarea in timp util a unor fapte care ar putea afecta infaptuirea justitiei sau realizarea securitatii nationale. (2) Serviciul Roman de Informatii transmite: a) la solicitare, orice informatii referitoare la lucrarile aflate pe rolul Inspectiei Judiciare; b) din oficiu, orice informatii in legatura cu acte sau fapte susceptibile a fi incadrate ca fiind abateri disciplinare savarsite de magistrati”.

Art. 4 stipuleaza: “Inspectia Judiciara, in urma efectuarii verificarilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica intr-un termen rezonabil utilitatea datelor si informatiilor transmise de SRI si, respectiv, modul lor de valorificare”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2