INSPECTORI DE MUNCĂ – Gaterele din județ, la control. Ce probleme s-au depistat

Gaterele din județ au fost verificate de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, cu precizarea că astfel de controale vor fi efectuate pe tot parcursul anului în curs. Astfel, în perioada 15 februarie 2023 – 15 martie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş a efectuat etapa I de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității si sănătății în muncă a modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.

„În cadrul acestei acţiuni, s-au controlat un număr de 18 societăţi comerciale, unde s-au constatat un număr de 18 deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere a acestora. Pentru deficienţele constatate s-au sancţionat 13 societăţi comerciale cu o amendă de 4.000 RON şi 17 avertismente.

Cele mai frecvente deficienţe se referă la faptul că nu s-au delimitat locurile periculoase de exploatat și de semnalizat în proiectul de exploatare întocmit de către firmă, nu s-au asigurat mijloacele de acordare a primului ajutor în mijlocul de transport busteni, nu s-a asigurat și urmărit purtarea e.i.p. din dotare de către toți salariații (casca de protectie, palmare etc.). Angajatorul nu a efectuat o instruire adecvată în domeniul s.s.m. pentru salariații din parchetul de exploatare forestieră, nu este finalizată evaluarea riscurilor de accidentare, nu este emisă o decizie scrisă cu locul de parcare al utilajelor și depozitare ferestraie mecanice, și nu s-au completat procese verbale de autorizare și darea în exploatare a drumurilor de colectare”, precizează ITM Maramureș.

Alte nereguli depistate s-au referit la faptul că nu s-au stabilit zonele ce necesită semnalizare de securitate în rampa de depozitare busteni, respectiv nu s-au montat opritori sau dispozitive de protecție împotriva rostogolirii stivelor de busteni din rampă, spune inspector șef ITM Maramureș, Dragoș NĂCUȚĂ.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu