Insurgentii sunniti irakieni ameninta si alte tari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Barack Obama a avertizat, intr-un interviu difuzat duminica, cu privire la pericolele pe care le prezinta ofensiva sustinuta a insurgentilor sunniti din Irak pentru stabilitatea intregii regiuni, transmite AFP citata de Agerpres.

Jihadistii din Statul Islamic din Irak si din Levant (EIIL) care si-au lansat asaltul asupra Irakului la 9 iunie isi consolideaza pozitiile in vestul tarii frontalier cu Siria, unde vor sa intemeieze un stat islamic.

Dar presedintele Obama, care a respins ideea unei interventii a trupelor americane, se teme ca veleitatile insurgentilor sunt si mai importante, afirmand ca ‘ideologia lor extrema reprezinta o amenintare pe termen mediu si lung’ pentru Statele Unite ale Americii.

‘De o maniera generala, trebuie sa ramanem vigilenti. Problema actuala este faptul ca (combatantii) EIIL destabilizeaza tara (Irak), dar ei ar putea face ulterior acelasi lucru si in tari aliate precum Iordania’, a declarat liderul de la Casa Alba intr-un interviu acordat vineri canalului CBS, difuzat duminica.

Potrivit lui, ‘populatia locala irakiana va sfarsi prin a-i respinge pe extremistii sunniti’ din cauza violentei si a extremismului ce ii caracterizeaza. ‘Am vazut acest lucru de nenumarate ori. Dupa cum s-a intamplat si in provincia occidentala al-Anbar in timpul razboiului din Irak unde triburi sunnite s-au rasculat spontan impotriva lor din cauza ideologiei lor extremiste’, a punctat Obama.

Pe de alta parte, presedintele american a subliniat pericolele reprezentate de alte organizatii extremiste precum ramura al-Qaida din Yemen sau Boko Haram din Nigeria. ‘Este pe cale sa devina o provocare mondiala de care Statele Unite ale Americii trebuie sa tina cont. Dar nu putem gestiona aceasta situatie de unii singuri’, a conchis el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2