Interdictie de construire in zona Romaltyn si Romplumb pana la aprobarea planurilor urbanistice zonale

Marti de la ora 12, Consiliul Local Baia Mare se va intruni in sedinta extraordinara pentru a vota interdictia executarii oricaror lucrari de construire in doua dintre zonele orasului in care se gasesc potentiali poluatori. Este vorba de locatia de la Ferneziu, unde se afla intreprinderea Romplumb, precum si de zona aferenta fostei UP Sasar si a incintei Romaltyn Mining.

Interdictia este una temporara si este impusa pana la aprobarea celor doua PUZ-uri. Conform viceprimarului Istvan Ludescher, proiectele privind planurile urbanistice zonale sunt realizate, ele urmand a fi doar supuse aprobarii intr-o sedinta de Consiliu Local.

In cadrul sedintei de maine, sunt asteptati si reprezentanti din conducerea judetului. Prefectul Sandu Bombonel Pocol a anuntat ca va participa la sedinta Consiliului Local.  „Impreuna cu reprezentantii institutiilor abilitate din judet (SGA, Garda de Mediu, APM, ISU) si de la nivel regional se va prezenta consilierilor baimareni impactul pe care il are repornirea societatii.

Indiferent de ce decizie va fi luata de catre consilierii locali, autoritatile judetene trebuie sa gaseasca sprijin la nivel central pentru ecologizarea acestor perimetre, punerea in siguranta a iazurilor de decantare si haldelor de steril, in scopul de a evita producerea unor accidente de poluare, cu implicare transfrontaliera si care sa puna in pericol sanatatea maramuresenilor”, a  adaugat prefectul de Maramures.

La sedinta si-au anuntat prezenta si reprezentanti ai presei din Ungaria.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu