Internetul si copiii – conexiuni primejdioase

Reclame home 1
Reclame home 1

copii laptopFie ca vrem, fie ca nu, Internetul a devenit deja o parte din universul copiilor de astazi, iar in ritmul in care se dezvolta accesul la aceasta retea internationala de informatii, pe viitor influenta ei va spori. Pe langa avantajele sale deloc neglijabile, Internetul reprezinta un pericol serios la adresa celor mici. De fapt, daca ne referim strict la copii si chiar la adolescentii aflati intr-o perioada dificila si confuza a vietii lor, Internetul poate face mai mult rau decat bine. Nu trebuie deloc sa fii un expert in domeniu ca sa intelegi acest lucru, doar sa cunosti labilitatea mental-emotionala a celor mici, lipsa discernamantului si a experientei de viata tipice varstei, precum si pericolele Internetului la adresa minorilor, informeaza descopera.ro

Internetul se dezvolta si se diversifica continuu, precum un fractal atotputernic al dimensiunii online. Iar astazi, majoritatea copiilor, cu precadere cei din zona urbana, au acces la Internet, nu doar la scoala, ci mai ales acasa. Spre exemplu, inca din anul 2000 doar in Statele Unite erau 55.475.000 de case cu conexiuni la Internet, iar 99% dintre scolile publice aveau acces la Internet.

Pentru a intelege mai bine impactul uriasei retele de informatii si comunicatii asupra copiilor, trebuie sa recapitulam putin puterea de intelegere si formarea notiunilor despre lumea inconjuratoare a principalelor subgrupe de varsta ale celor mici.

Astfel, la varsta de 3-5 ani, copilul isi poate aminti si aplica ce a invatat cu o zi in urma. El nu poate separa inca fanteziile de realitate si traieste intr-o lume pre-operationala. Acesti copii isi pot mentine atentia intre 8-15 minute.

In intervalul urmator, de 5-8 ani, copii incep sa-si stabileasca propriile identitati, joaca devine mai cooperativa si incep sa-si dezvolte abilitati motorii. Intre 6-8 ani, lumea copilului trece de realitatile imediate, gen casa si scoala.

Copiii aflati in intervalul de 8-12 ani incep sa gandeasca in termeni abstracti si devin mult mai interesati de interactiunile cu ceilalti copii.
In perioadele pubertatii si adolescentei, cu toate ca sunt mai maturi si mai experimentati decat copiii, adolescentii pot deveni la fel de usor victime ale aspectelor negative ale Internetului.

S-a constatat ca, in general, baietii si fetele sunt atrasi in egala masura de lumea virtuala a Internetului. Comunicarea prin e-mail, serviciile de mesaje instantanee, cautarea pe Internet si mai ales diversele retele de socializare sunt principalele puncte de interes pentru copii. Atat baietii, cat si fetele participa cu sarg la intreceri online, viziteaza chat room-uri si mai ales sunt pasionati de urmarirea paginilor personale de pe retelele de socializare. Tot in urma unor cercetari, s-a constatat ca fetele tind sa foloseasca mai mult Internetul pentru educatie, teme pentru scoala, muzica si shopping. Baietii, in schimb, sunt mai interesati de jocuri, distractie si gadgeturi. Ambele categorii de copii gasesc pe Internet tot ce isi doresc legat de domeniile mentionate, ba inca mai mult.

ZiarMM

spas-baia-mare-greentin-activitati-consiliere-familii-monoparentale

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole