Interventie in Parlament a deputatului Durus (USR) pe tema mistretilor (VIDEO)

Distrugerile provocate de mistreti reprezinta o problema importanta cu care se confrunta multi agricultori din Maramures. In statisticile oficiale privind numarul mistretilor identificati pe fondurile de vanatoare sau a celor vanati, lucrurile sunt mai mult decat roz. In Maramures, cota de vanat stabilita a fi atinsa pana in luna mai este de 2800 de mistreti. Pana acum au fost vanati peste 2300, conform datelor oficiale.

Daca pe hartie totul e ca la carte, in realitate, consecintele invaziei de mistreti a lasat urme adanci in recolta si profitul gospodarilor. Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a dus aceasta problema a locuitorilor din Maramures in Parlament. De la tribuna Camerei Deputatilor, Durus a cerut explicatii ministrului Apelor si Padurilor pe aceasta tema. Dupa doua saptamani de la citirea interpelarii, ministerul nu a dat niciun raspuns.

„Cei care muncesc pamantul vad realitatea. Nu pot fi imbatati cu apa rece. Avem in Maramures mii de hectare de teren agricol nelucrat. Taranii nu mai platesc pentru lucrarile anuale in conditiile in care stapani pe aceste terenuri sunt mistretii. Sunt multe plangeri pe la primarii, s-au facut dosare pentru despagubiri, dar acestea sunt blocate la Bucuresti. Nu stiu vreun caz in care cineva sa-si fi primit banii. Ministrul trebuie sa dea niste explicatii. Eu nu inteleg cum cota la vanat este atinsa, dar vorbim de distrugeri istorice. Inseamna ca nu avem un numar corect al mistretilor, ca el este mult mai mare decat a fost raportat. E foarte clar ca trebuie aduse modificari legislative, in special pe linia acordarii de despagubiri. Este inadmisibil ca agricultorii sa astepte 4-5 ani pana-si primesc banii”, a spus deputatul Vlad Emanuel Durus

Intrebarile la care trebuie sa formuleze raspuns ministerul sunt:

1) Numarul de mistreti din Maramures, asa cum rezulta din evidentele ITRSV!
2) Fondurile de vantoare din judet in care numarul de mistreti este peste cel prevazut de lege?
3) Cum explicati distrugerile mari produse de mistreti?
4) Cate dosare pentru despagubiri aveti din Maramures, data celui mai vechi dosar, suma totala solicitata de pagubiti, cate dossare au fost aprobate si in cate dintre acestea s-au efectuat plati?
5) Cate dintre solicitarile venite din Maramures au fost respinse si care sunt motivele invocate?

Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1