Interventie salvatoare la Spitalul Judetean pentru un pacient cu sanse minime de supravietuire

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un barbat de 65 de ani, diabetic, hipertensiv, supraponderal, cu diagnostic de infarct miocardic acut in evolutie si insuficienta cardiaca in stare grava a primit o sansa la viata. O echipa mixta de specialisti de la Cardiologie Interventionala si Terapie Intensiva, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare au realizat, astazi, o interventie complicata si cu risc major – deschiderea endovasculara a TPCS.

Procedura a fost asistata de un dispozitiv care actioneaza precum o a doua inima, in paralel. Particularitatea cazului a fost starea extrem de grava a pacientului, cu lipsa solutiilor terapeutice (by – pass Ao CRG esuat) si abordarea multidisciplinara complexa necesara pentru rezolvarea cazului.

In ce priveste istoricul medical al pacientului, mentinam ca, in 2016 s-a efectuat: protezare mecanica valvulara aortica si dublu by – pass aorto – coronarian (graft venos safen pe artera coronara dreapta si graft venos safen pe artera circumflexa stanga). La momentul respectiv nu s-a putut by – passa artera interventriculara anterioara, vasul cel mai important al cordului datorita traiectului intramiocardic. De asemenea, pacientul prezinta ca si caracteristica o artera coronara stanga dominanta (adica iriga cea mai mare portiune de cord).

In 20 noiembrie 2017, pacientul a fost transferat de la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare – Cardiologie, cu diagnostic de infarct miocardic acut in evolutie si insuficienta cardiaca in stare grava. A prezentat angor spontan si dispnee cvasipermanenta, respectiv instabilitate hemodinamica marcata, necesitand suport inotrop (medicatie pentru mentinerea tensiunii arteriale).

S-a efectuat coronarografie, care a decelat stenoza subocluziva la jonctiunea aortei coronare stangi, stenoza subocluziva artera circumflexa si ocluzia by – pass – ului de partea stanga.
S-a luat legatura cu centrul de Chirurgie cardiovasculara, care a efectuat interventia chirurgicala, iar acestia au considerat cazul in afara resurselor de revascularizare chirurgicala.

In aceste conditii, cu pacientul in stare extrem de grava si deteriorarea progresiva, singura sansa de supravietuire a fost deschiderea endovasculara a TPCS.

Astfel ca, astazi, 23 noiembrie, dupa semnarea de catre pacient si familie a consimtamantului informat de risc procedural major, s-a instituit o echipa mixta, care a realizat interventia:

Cardiologie interventionala -Dr. Filip Dan; As Pop Persida; As. Ciceu Ioan; As. Man Viorel; As. But Ovidiu; As.Mocanasu Loredana si As. Cristian Andrei si ATI: dr. Rus Alina; As. Stan Rumelia.

Acestia sunt oamenii care au facut imposibilul sa devina posibil.

Procedura a fost asistata cu IABP (un dispozitiv de asistare Ventriculului stang, care ajuta inima sa mentina tensiunea arteriala) – precum o a doua inima in paralel, montata prin artera femurala stanga – preia din functia de pompa a inimii.

De asemenea, s-a folosit un stimulator cardiac temporar, montat prin vena femurala dreapta, suport inotrop si medicatie anestezica.

Prin artera femurala dreapta s-au montat doua stenturi pe TPCS – IVA (vasul ce nu a putut fi by – passat) si ACX (vasul cu bay – pass ocluzat) cu rezultat final bun, fara complicatii.

Despre starea pacientului dupa procedura, putem mentiona ca este asimptomatic, stabil hemodinamic, fara nici un fel de suport.

Biroul de Presa al Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

 1. jT

  Felictari dlui dr. FILIP DAN un om care merita o inalta preturire.
  Felicitari intregii echipe de asistenti.

  Reply
 2. dandanmm

  Doamne,
  tine-le mintile limpezi si mainile sanatoase acestor oameni modesti, anonimi si minunati.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *