Interventii semnificative pentru eliminarea efectelor negative produse in judet de fenomenele hidrometeorologice periculoase in anul 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Vasile Moldovan a declarat ca in anul 2017, activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a vizat eficientizarea actiunilor de prevenire si cresterea capacitatii de reactie in situatii de urgenta a tuturor structurilor cu atributii din cadrul Sistemului Judetean de Management al Situatiilor de Urgenta, prioritatea comitetului fiind apararea vietii si sanatatii populatiei, protejarea mediului inconjurator si a valorilor materiale, pe timpul producerii unor situatii de urgenta, precum restabilirea rapida a situatiilor si eliminarea efectelor negative.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit, anul trecut, intr-o sedinta ordinara si 17 sedinte extraordinare, in cadrul carora au fost adoptate 18 hotarari. La nivelul judetului nostru s-au primit in 2017 s-au primit 49 avertizari cod portocaliu, 224 mesaje de atentionare, cod galben, 82 informari meteorologice, totalizand un total de 355 atentionari, avertizari, informari meteorologice. Acestea au fost transmise catre membrii Comitetului Judetean, Comitetele Locale (primari, viceprimari) si agentii economici care prin specificul activitatii constituie factori de risc potential generatori de situatii de urgenta.

”Anul trecut a fost caracterizat de precipitatii insemnate cantitativ si temperaturi pozitive ce au condus la dislocarea podurilor de gheata existente si formarea de zapoare, cauzand cresteri artificiale ale nivelurilor pe cursurile de apa din judet si inundatii. In urma acestor fenomene au fost afectate 12 U.A.T-uri si 21 de localitati, fiind transmise la nivel central 13 rapoarte de sinteza privind apararea impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructiile hidrotehnice si poluari accidentale din judetul Maramures”, a spus presedintele C.J.S.U. Maramures, prefectul Vasile Moldovan.

Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de zapoarele de gheturi constituit din specialisti din cadrul SGA Maramures, membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta, impreuna cu echipa pirotehnica din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a executat operatiuni specifice in vederea deblocarii cursurilor de ape afectate, respectiv trei detonari pentru distrugerea zapoarelor de gheata, folosindu-se in acest sens 40 kg de dinamita.

S-au produs prin reactivare alunecari de teren in patru unitati administrativ-teritoriale (Moisei, Cavnic, Ulmeni, Grosii Tiblesului) care au fost verificate de  comisii mixte numite la nivel judetean prin ordin de prefect. De asemenea, s-au desfasurat cinci interventii pirotehnice pentru asanarea teritoriului, in localitatile: Sapanta, Seini, Borsa si Sighetu Marmatiei, fiind descoperite cinci elemente de munitie neexplodata.

La nivelul judetului s-au inregistrat 128 interventii de stingere a incendiilor de  vegetatie (fata de 54 interventii in anul 2016), care au afectat o suprafata totala de 437,6 ha vegetatie uscata, lastaris si zone impadurite. In cursul anului trecut au fost declarate 20 focare anemie infectioase ecvina si doua focare cu tuberculoza bovina.

Au fost desfasurate, cu participarea membrilor CJSU 25 de alarmari publice, 86 controale comune, 22 convocari si instruiri, cu personalul cu atributii in domeniul situatiilor de urgenta. S-au organizat doua exercitii, cu activarea Planului rosu de interventie, pentru producerea unui accident rutier cu victime multiple, respectiv accident feroviar in Tunelul Runcu.

Sub egida ”Miercurea alarmarilor”, in perioada august 2017-ianuarie 2018, au avut loc verificari succesive ale mijloacelor de instiintare – alarmare in cele 76 UAT-uri, la finalul acestei activitati fiind identificate lipsuri totale ale mijloacelor in sapte UAT-uri iar din totalul de 93 de mijloace de alarmare verificate, 16 din acestea fiind  neoperative. Cauzele sunt insuficienta fondurilor bugetare si distrugerea unor sisteme de conditiile meteorologice nefavorabile. Vijelia din data de 17 septembrie 2017 a produs pagube insemnate in judet ((locuinte avariate – 1222, anexe avariate – 304, obiective socio-economice – 78, teren arabil – 142 ha, drumuri comunale -16,9 km, strazi 2,5 km etc).

Probleme identificate pe parcursul anului trecut se refera la dotarii necorespunzatoare cu mijloace de interventie a SVSU, lipsa implicarii unor autoritati locale in ceea ce priveste mentinerea in stare de operativitate a tehnicii de interventie (in special pe perioada sezonului rece avand in vedere lipsa posibilitatilor de garare sau incalzire a spatiilor aferente), neinformarea ISU Maramures la scoaterea/repunerea in interventie sau dotarea cu autospeciale noi ale SVSU, insuficienta resurselor financiare destinate prevenirii si gestionarii situatiilor de urgenta, precum si refacerii obiectivelor si infrastructurilor afectate,  raportarea, cu intarziere, de catre comitetele locale, a datelor solicitate de Comitetul Judetean si I.S.U. Maramures privind Planul asigurarii cu resurse umane materiale si financiare, intarzieri in transmiterea rapoartelor operative si rapoartelor de sinteza, neuniformitate si neconformitate in ceea ce priveste intocmirea rapoartelor operative si de sinteza, ecunoasterea si nesumarea unor atributii specifice ale membrilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta in domeniul de incidenta, reticenta in ceea ce priveste asumarea unor atributii in cadrul grupurilor de suport tehnic, in special in cazul fenomenelor din data de 17.09.2017 (fapt ce a generat intarzieri si greutati in ceea ce priveste activitatea de centralizare si validare a pagubelor).

In perioada manifestarii tuturor situatiilor de urgenta institutiile membre in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta au actionat preventiv si unitar prin aplicarea masurilor de limitare a efectelor situatiilor de urgenta, iar masurile intreprinse, precum si coordonarea eficienta a interventiilor au facut posibila reducerea consecintelor acestora.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1