INTERVIU – Bogdan Tomoiaga: ”Am reusit sa aducem ministerul ca partener la evenimentele culturale cheie de pe agenda Consiliului Judetean Maramures”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La inceputul lunii martie 2017, Bogdan Tomoiaga, fost consilier judetean PSD Maramures a fost numit ministru secretar de stat in Ministerul Turismului. La implinirea a sase luni de mandat, secretarul de stat a fost de acord sa raspunda unui set de intrebari privind activitatea sa in Guvernul Romaniei, protocoalele incheiate intre Judetul Maramures si Ministerul Turismului, spinoasa problema a vouchere-lor de vacanta, Master-planul investitiilor in turism, dar si multe alte aspecte care au directa legatura cu judetul Maramures.

Rep: Sunteti ministru secretar de stat in Ministerul Turismului. De ce ati fost nominalizat dumneavoastra din Maramures si ce anume va califica pentru a ocupa aceasta pozitie?

Bogdan Tomoiaga: Am fost numit in 7 martie 2017 prin decizia primului-ministru si am acceptat aceasta pozitie sustinuta de catre PSD Maramures ca pe o datorie, o misiune si o mare responsabilitate. Este foarte greu sa spun eu despre mine ce anume ma califica pentru o astfel de pozitie. Cel mai corect ar fi sa evaluam o astfel de calificare dupa actiuni, determinare si obiective indeplinite dupa o perioada de mandat.

Rep: De sase luni de zile reprezentati Maramuresul la nivel national. Cum ati evalua, pe scurt, activitatea dvs in aceste luni? Cum ati reusit sa promovati judetul nostru la nivel central?

Bogdan Tomoiaga: In orice organizatie publica sau privata exista trei faze evolutive la nivelul relatiilor interumane in scopul de a forma o echipa manageriala cu obiective clar stabilite, cristalizata si cu o directie clara. Acestea sunt „storming”, „forming” si „performing”. Imi permit sa evaluez ca sunt in perioada de depasire a instantei „forming” spre „performig”. Administratia publica centrala este extrem de complexa si deprinderea in totalitate a detaliilor functionale dureaza, mai ales pentru cineva care vine din mediul privat, acolo unde lucrurile se vad dintr-o alta perspectiva, as spune aproape opusa si mai simplu de manageriat la nivelul decizional. Exista o intreaga biblioteca legislativa in fiecare domeniu si pana nu ajungi sa o cunosti si s-o stapanesti in detaliu, nu poti spune ca esti un specialist si un bun cunoscator al acelui domeniu.

Revenind la activitatea mea, pot sa ma declar multumit de tot ce am reusit sa fac alaturi de echipa pana in acest moment si, mai ales, pentru faptul ca am reusit sa ma integrez si sa fiu unul dintre generatorii de solutii si nu de probleme. Activitatea zilnica a demnitarilor la nivel de secretar de stat si de ministri este extrem de vasta. Nu trece nicio zi din agenda fara sa ma gandesc la Maramuresul meu si la ce se poate face aici. Turismul este un domeniu cheie, as spune, pentru un judet ca al nostru si sunt foarte multe lucruri de facut. Pana azi, am reusit sa aducem ministerul ca partener la evenimentele culturale cheie de pe agenda Consiliului Judetean Maramures, am fost deja parteneri in organizarea „Zilelor Maramuresului”, unde am venit impreuna cu o delegatie de reprezentanti ai misiunilor diplomatice straine din Romania la nivel de ambasadori. Acest info-trip a fost un succes deplin, care s-a materializat printr-un memorandum intre Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Turismului la nivel de guvern, iar acest model va fi replicat la nivel national. In perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2017 vom avea o vizita similara in judetele Valcea, Hunedoara, Alba.

Sunt in contact constant cu autoritatile judetene si locale pentru a-i sprijini in identificarea surselor de crestere a circulatiei turistice in judetul nostru, alaturi de colegii mei din zona tehnica a ministerului. I-am sprijinit pe primarii din judet in accesarea listei anexa a Masterplan-ului de investitii din turism (HG 558/ 4.08.2017) si ma bucur ca pot sa le dau o veste buna. Cei care au trimis propuneri de proiecte in aceasta directie si nu le regasesc in anexa au posibilitatea, anual, sa trimita completari si propuneri, iar cele care au fost deja trimise si nu au indeplinit criteriile de selectie impuse le-am retrimis zilele acestea, la randul nostru, spre ministerele de resort: Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Culturii si, in continuare, exista sanse sa fie de interes. Vreau sa subliniez ca, din aceasta postura sunt responsabil pentru intreaga tara si nu doar pentru Maramures si particip la elaborarea politicilor publice in turism la nivel national si nu doar regional. Bineinteles, am reusit sa-mi conving toti colegii si cunoscutii, fara exceptie, ca Maramuresul este unul dintre centrele generatoare de romanism, de traditii si obiceiuri ancestrale, unul dintre multele locuri din lumea aceasta in care oamenii pot sta cu fruntea sus in fata oricui si care, nu in ultimul rand, este cea mai mare gradina lucrata inca de mana omului din aceasta tara.

Rep: La inceputul anului in curs, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre afirma ca, la 1 iulie 2017, toti bugetarii vor avea vouchere de vacanta. Ulterior s-a revenit asupra afirmatiilor si s-a precizat ca, sub o forma sau alta, fiecare bugetar va primi un voucher de vacanta pana la 31 decembrie 2018. Acest lucru inseamna ca aceste vouchere vor putea fi folosite doar in 2019?

Bogdan Tomoiaga: Nu, nu inseamna ca vor beneficia doar in 2019. Conform OUG 46, din iunie anul acesta, institutiile publice sau companiile de stat acorda, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie, in perioada 1 iulie 2017- 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. Deci, in limita prevederilor bugetare, vor acorda aceste vouchere pana cel tarziu in 30 noiembrie 2018. Teoretic, de la inceputul anului viitor, in urma elaborarii bugetelor pentru 2018 se pot acorda vouchere si VOR FI acordate vouchere de vacanta pana in 30 noiembrie 2018. Este lege aprobata de Guvernul Romaniei.

Rep: Au inceput dezbaterile publice pe Legea Turismului. Cand urmeaza sa fie consultati si locuitorii din Maramures pe aceasta lege?

Bogdan Tomoiaga: Da, asa este, am intrat deja in calendarul dezbaterilor publice pe aceasta lege. In Maramures vor avea loc in 21 septembrie si sunt invitate si judetele Cluj, Bihor, Salaj, Bistrita Nasaud si Satu Mare. Deci centrul dezbaterilor pe legea turismului in Nord-Vestul Romaniei va fi in Baia Mare. Ganditi-va ca acest domeniu este reglementat in prezent de legislatia din 1998. Legea turismului se doreste a fi dinamica si cuprinzatoare si este extrem de important ca toti cei interesati sa participe la astfel de dezbateri si sa se faca auziti. Asta ne dorim, sa ascultam pe toata lumea, mai ales pe cei cu opinie avizata in acest domeniu. Speram ca, odata cu aceasta lege, domeniul turism sa fie definit si sa functioneze intr-un cadru cat mai actual si destins, mai ales pentru investitorii din industria de profil.

Rep: A fost aprobat Master-planul investitiilor in turism. Ce prevede acest Master-Plan pentru judetul Maramures?

Bogdan Tomoiaga: Prin Master-planul de investitii in turism am dus la indeplinire una dintre prevederile importante ale planului de guvernare asumat de catre Guvernul Romaniei. Este, dupa parerea mea, Programul National de Dezvoltare Locala al turismului si va fi, in urmatorii ani, un vehicol foarte bun de crestere economica a tarii, prin investitii sustinute de catre Guvernul Romaniei. Anexa Hotararii de Guvern a Master-plan-ului, unde sunt enumerate proiectele de interes, are trei sectiuni: trei proiecte de interes national care vor fi sustinute integral prin fonduri guvernamentale, cele patru proiecte preluate din lista HG-ului 120/2010, care aveau contracte de investitii si lucrari in derulare la momentul introducerii Master-plan-ului si care au fost realizate pana in acest moment, in proportie mai mare de 80% si lista cu cele 141 de proiecte preluate in urma analizei de catre specialistii din comisia interministeriala a celor peste 1.200 de propuneri venite din tara, de la consiliile judetene si unitati administrativ-teritoriale.

Judetul nostru are propuse un numar de sase proiecte care sunt axate in special pe turismul montan, partii de ski si instalatii de transport pe cablu, dar si complex de trambuline. Acum depinde exclusiv de autoritatile locale sa faca demersurile necesare pentru a aduce in 2018, in atentia Comisiei Tehnico-Economice (CTE) pe care o va constitui ministerul pentru analiza, aceste proiecte in faza de SF, cu documentatiile tehnico-economice aferente. Este foarte important de notat ca, neprezentarea documentatiei tehnico-economice in CTE pana la 31 decembrie 2018 atrage eliminarea acestui proiect din anexa HG-ului . La fel, data limita de transmitere a autorizatiei de constructie pentru fiecare proiect aprobat de CTE este ziua de 31 august a fiecarui an. Reamintesc faptul ca Ministerul Turismului nu finanteaza elaborarea de proiectare. Sunt unii primari care au nemultumiri in acest sens si carora le recomand sa citeasca Legea 500. De asemenea, un primar chiar din judetul nostru a afirmat ca „ii expira proiectul”. As dori sa il rog, pe aceasta cale, sa nu confunde proiectele de investitii publice cu napolitanele si sa nu iroseasca sansa de a avea un proiect inclus in Master-plan-ul de investitii in turism a Romaniei.

Rep: Maramuresul a fost inclus de Ministerul Turismului intr-un program-pilot de acreditare a pensiunilor. Ce implica in fapt acest proiect?

Bogdan Tomoiaga: Implementam descentralizarea la nivel national si ministerul nostru este unul dintre pilotii acestui proiect, iar Maramuresul este unul dintre cele cinci regiuni selectate ca partener de implementare. Atributiile de Autorizare si Monitorizare a activitatilor turistice vor fi aduse, in urma descentralizarii, inspre autoritatile locale. Acest lucru inseamna faptul ca, institutiile consiliilor judetene vor avea un serviciu specializat in acest sens, prin intermediul caruia vor face clasificarea structurilor de primire turistice, vor monitoriza aceste activitati si vor avea inclusiv abilitatea de a acorda licente in turism catre agentii sau brevete de ghizi. La data de 19 august 2017 am finalizat faza experimentala pilot si am elaborat raportul catre guvern. Cred ca este un pas inainte si vom veni in sprijinul antreprenorilor din domeniu, care nu vor mai avea de batut drumuri spre Bucuresti pentru a desfasura o activitate in turism. Vreau sa multumesc presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, dar si personalului desemnat de institutia judeteana pentru a participa la acest proiect alaturi de noi. Pot sa spun ca maramuresenii nostri au fost la inaltime si am fost mandru de profesionalismul lor.

Rep: Cum pot fi stimulate investitiile in turism la nivel local?

Bogdan Tomoiaga: In primul rand, autoritatile locale sunt cele care trebuie sa genereze un start bun prin modernizarea infrastructurii si atragerea de fonduri pentru proiecte de interes gandite convergent si cu viziune. In al doilea rand, secretul dezvoltarii turismului sta in promovare. Am pus la dispozitia autoritatilor locale, prin modificarea recenta a Ordonantei 58, un vehicol foarte bun, respectiv Organizatia de Management a Destinatiei. Aceasta este o entitate cu personalitate juridica care ia nastere prin asocierea administratiilor publice locale cu organizatii sau federatii patronale din industria de profil creata in vederea conceperii unei strategii de marketing si promovare coerenta si eficienta la nivel local. Concret, primariile colecteaza aceasta taxa de marketing de la antreprenorii din domeniu care, cumulata la nivel national, depaseste bugetul de marketing si promovare a ministerului. Prin aceasta organizatie de management a destinatiei dam posibiliatea UAT-urilor, in asociere cu mediul privat, sa decida si sa cheltuiasca direct aceste sume, astfel incat sa devina din ce in ce mai competitive in piata circulatiei turistice. Pot face acest lucru prin materiale de promovare, brosuri, filme de prezentare, prezenta la targuri internationale sau interne etc. Consider ca este foarte important ca fiecare zona turistica sa fie independenta din acest punct de vedere. Una dintre primele mele constatari in minister a fost aceea ca, din pacate, toate materialele de promovare create la nivel local sunt incomparabil mai bune decat tot ce a produs administratia centrala pana in prezent.

Rep: Care a fost cel mai greu moment cu care v-ati confruntat din pozitia de secretar de stat?

Bogdan Tomoiaga: Au fost multe momente dificile si fiecare zi are provocarea ei, pentru ca trebuie sa decizi cu luciditate, obiectiv si echidistant si sa cantaresti foarte bine orice actiune. Cel mai greu este sa castigi increderea si respectul colegilor si subalternilor prin ceea ce faci, pentru ca in administratia centrala se perinda constant oameni cu diverse demnitati, care au fiecare abordarile lor. Sa zicem ca una dintre provocarile mari este aceea de a forma o echipa solida in jurul tau, care sa poata perfoma si sa dea rezultate. Intr-o zi a venit un coleg de la avizare si mi-a zis: ”N-am crezut ca o sa ajung vreodata sa vad culoarea rafturilor pe care au zacut atata vreme dosare cu solicitari si cereri, si de multe ori v-am judecat pentru nivelul asteptarilor de neatins. Azi insa am constatat cu bucurie ca am ajuns la zi”. Am reusit, impreuna cu colegii din departamentele de care raspund, sa ajungem sa eliberam la zi autorizatiile provizorii, avizele pentru accesarile de fd eu si brevetele si licentele de turism. Nu mai trebuie sa sti pe nimeni la centru pentru a obtine un act a carui lipsa poate bloca activitatea in mediul privat. Chiar zilele trecute am analizat numarul cererilor sosite din partea antreprenorilor pentru activitatile din domeniu. In august 2017 am atins numarul total de cereri depuse in anul 2016. Este un exemplu ca in Romania turismul creste bine, pentru ca din datele furnizate de Institutul National de Statistica, pentru primul semestru din 2017, tara noastra are o crestere de peste 12% a circulatiei turistice. Avem peste 12.000 de structuri de primire turistice autorizate cu peste 400.000 de locuri de cazare, iar daca ne referim la cifre, Maramuresul are, in prima parte a anului in curs, a doua crestere a numarului de locuri de cazare din tara. Ca sa concluzionez, cele mai grele zile sunt cele in care am ordin de delegare si il inlocuiesc pe ministrul Mircea Titus Dobre. Perioada recenta, in care am avut un intreg guvern demisionar a fost una dintre cele mai dificile din calitatea de secretar de stat.

Rep: Rezumati in cateva cuvinte cum decurge o zi de munca in Ministerul Turismului. Care sunt atributiile dvs?

Bogdan Tomoiaga: Incep la ora 8.30, impreuna cu consilierii din cadrul cabinetului, planificarea sarcinilor pentru ziua in curs si analiza agendei, deoarece intervin constant modificari. Apoi in jurul orei 9.30 am discutiile de planificare zilnica cu directorii din directiile din subordine, pentru identificarea problemelor stringente si gasirea de solutii. Suntem subdimensionati ca structuri si nu avem oameni suficenti pentru a lucra destins. Constant sunt probleme referitoare la gradul de incarcare a functionarilor si trebuie sa analizam si sa decidem dinamic. Nici cu infrastructura nu stam grozav si uneori suntem pusi in dificultate de lipsa calculatoarelor sau a masinilor pentru deplasarile in teren, necesare activitatilor de control sau autorizare. Am facut pasi semnificativi in acest sens si, in maximum o luna, unele dintre aceste probleme vor deveni istorie. Urmeaza apoi o intalnire, care dureaza aproximativ o ora, unde impreuna cu colega mea, secretarul de stat Cristina Tartareata si cu ministrul Mircea Titus Dobre avem discutii generale privind planurile in derulare. Ziua insa abia incepe, deoarece din acel punct incepe agenda intalnirilor interministeriale pe diferite probleme. Punctual, imi rezerv timp pentru proiectele mari pe care le derulam. In aceasta perioada sunt implicat direct in descentralizare, organizarea info-trip-urilor in plan intern si relatia cu Parlamentul. In zilele in care sunt comisii parlamentare si avem proiecte de sustinut pe ordinea de zi, imi pregatesc si studiez materialele de sedinta si sustin punctul de vedere a Guvernului pe diferite teme. Apoi, dupa-masa, dupa ora 18.00 in general, analizam si semnam documentele de mapa curenta. In subordinea mea se afla Directia Autorizare si Monitorizare, Directia Control, Biroul de administrare societati si Directia de Investitii si Turism Intern si incerc sa am o colaborare cat mai buna cu toti cei cu care lucrez. Munca in echipa a dat mereu roade, iar eu ma consider a fi un om de echipa, caruia ii place sa lucreze alaturi de alti oameni.

Rep: Va multumim pentru raspunsuri si pentru deschiderea in a raspunde la intrebari. Cateva ganduri de incheiere si un ultim mesaj pentru locuitorii Maramuresului?

Bogdan Tomoiaga: Am fost mereu o persoana sincera si directa si nu mi-a placut niciodata sa ma ascund dupa degete. Acest fapt poate fi o calitate, asa cum poate fi si un defect. Am incercat sa raspund la fiecare intrebare si sa ofer raspunsuri cat mai elaborate, pentru a fi sigur ca am atins toate aspectele.

In ceea ce priveste mesajul meu pentru frumosii oameni din Maramures, acesta va fi mereu acelasi: de cate ori revin acasa, in mijocul vostru, ma simt minunat. Oriunde m-au purtat si ma vor purta pasii in tara si in lumea intreaga, ACASA este si va fi mereu in Maramures. Acasa si painea e mai dulce, si aerul e mai curat, acasa inseamna acolo unde ai radacinile si unde e familia ta. Iubesc Maramuresul, ma mandresc cu faptul ca sunt maramuresean si voi continua sa promovez aceasta zona pitoreasca in fiecare colt al tarii si al lumii.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. xy

    Autostradă din Satu Mare până în Suceava prin Borșa. Și cale ferată electrificată lângă autostradă. Telecabină Borșa Pietrosul, sus cu o formațiune de gen 5 fingers sau pasaj aerian ca în Dachstein (ambele în Austria). Aquapark și wellness hotel în Borşa cu cele 64 de ape minerale (există și apă termală dacă forajul este destul de adânc – vezi Terme București). Aquapark Ocna Şugatag sau Coştiui. Mine din Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic deschise turiștilor cu trenulețe, tobogane etc (în Austria sunt multe). Şi să nu uităm pârtiile de săniuş unde sunt părți de schi și este și telegondolă, iarăși mă refer la Austria…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2