Interviu cu Florin Tataru, candidat din partea PSD pentru functia de primar al Baii Mari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Florin Tataru foto ziar„BAIA MARE, CAPITALA NORDULUI!”

Marian Ilea: Foarte interesanta abordarea pe care ati avut-o legat de Cetatea Chioarului, de fapt demonstraza ca orasul Baia Mare, de-a lungul a sute de ani, a fost foarte bine pazit de catre o cetate ce l-a facut de neinvins! Peste tot in Europa am vazut cum elemente de apaare ajuta la dezvoltarea economica a oraselor in Evul Mediu. Baia Mare face parte dintr-o astfel de sorginte urbana. Cum se dezvolta economic?

Florin Tataru, PSD: „Cetatea Remetea Chioarului a jucat rolul de fortificatie si principalul centru pentru apararea intregii zone. A fost, practic, poarta de intrare in ceea ce reprezinta astazi zona Codru – Chioar si Baia Mare. Cu un asemenea pilon de aparare realmente inestimabil in vremurile respective, Baia Mare a avut tihna, ca si comunitate, de a creste, de a se dezvolta si de a-si crea parcursul propriu, cu obiceiuri, traditii si cu mestesugurile care s-au dezvoltat de-a lungul anilor aici.”

Marian Ilea: Astfel s-a generat aici o zona de multi-etnicism aproape unica in Mittleeuropa, cea care avea capitala la Viena si Budapesta.

Florin Tataru, PSD: „Pacea de care comunitatea din Baia Mare a beneficiat, datorita asezarii geografice, datorita acestor piloni de aparare cu avanposturile ei, a facut posibila nasterea si dezvoltarea Baii Mari ca oras. Baia Mare este, din perspectiva multi-etnicitatii si a unitatii in diversitate, un simbol al modului in care astazi in Europa, se convietuieste, se coexista.”

Marian Ilea: Ati lansat un concept, in urma cu cateva zile, un concept care ar trebui sa entuziasmeze baimarenii, un concept ce vorbeste despre Baia Mare ca si capitala a Nordului. Daca stam sa ne gandim ca Baia Mare poate fi o capitala a Nordului in Romania, pornid de la plasarea geografica in raport cu tara noastra. Baia Mare – Capitala a Nordului e un concept care obliga la foarte multe. Vedeti integrat conceptul acesta in ceea ce noi numim astazi o batalie foarte puternica pe care o duce orasul nostru ca sa devina Capitala Europeana a Culturii in 2021?

Florin Tataru, PSD:  „Nu numai din perspectiva proiectului Capitala Europeana a Culturii in 2021, Baia Mare trebuie, poate si are resursele sa devina Capitala Nordului. Sa nu uitam ca orice oras este in competitie cu orasele din jurul sau. Iar acesta e lucru firesc. Apoi, avem acel drum al Nordului, pe care ni-l dorim si care trebuie sa treaca prin Baia Mare este simbolizarea intr-o axa strategica rutiera a rolului pe care Baia Mare il poate dobandi. La fel cum conectarea Ucrainei, printr-un punct vamal si printr-o axa rutiera prin Baia Mare, este obligatorie!

Din perspectiva culturla, lasand la o parte Clujul, cu care suntem in acesta competitie pentru Capitala Europeana a Culturii in 2021, niciun alt oras, nici Satu Mare, nici Bistrita, nici Zalaul, nu are nici potentialul, nici resursele si nici istoria si valorile pe care Baia Mare le are. Cand afirm ca Baia Mare va fi Capitala Nordului o fac din toate punctele de vedere: economic, cultural si chiar sportiv! Pentru ca, din nou, in acest domeniu rezultatele pe care Baia Mare le-a marcat in timp, in zeci de ani, face din Baia Mare o Capitala a Nordului in domeniul sportului.”

Marian Ilea: Aici s-ar integra Capitala Culturala, Capitala a sportului… E un concept generos ce transforma de fapt ceea ce ni se spunea noua in urma cu 20-30 de ani si cand plecam la Bucuresti si cand plecam la Iasi: „voi sunteti de acolo de unde se agata harta-n cui!” Si cred ca si dumneavoastra ati patit asta! Deci, dintr-un loc in care se agata harta-n cui, orasul asta se transforma intr-o Capitala a Nordului, atingand diverse domenii. De aceea am si salutat cu bucurie conceptul pe care l-ati lansat pe piata baimareana ca si suport si element de dialog.

Florin Tataru, PSD:  „Vreau sa mai punctez si faptul ca nu am lasat acest concept doar din patriotism local. Este un concept pe care cred ca il putem transforma in realitate! Avem o istorie, avem rezultate si sunt convins ca prin tranformarea acestui vis in realitate vom face din Baia Mare un centru gravitational al zonei de Nord.”

Marian Ilea: Se spun vrute si nevrute in aceasta perioada, a campaniei electorale, in momentul in care vorbim despre Capitala Culturala Europeana 2021, sunt unii pesimisti care spun: „Dom’le, trebuie sa avem ce sa mancam, intai sa dezvoltam economic zona si apoi sa vina cultura!” Cred ca sunt oameni care nu au suficiente informatii, din moment ce propaga astfel de mesaje. Eu cred ca obligatia voastra este sa livrati informatii corecte cetatenilor. Nu exista oras care in ultimii ani buni sa fi fost Capitala Culturala Europeana sa fi investit 1 euro si sa nu i se fi intors 5 euro, deci daca investesti 1 milion de euro, 5 milioane de euro vin inapoi inspre dezvoltarea orasului. Ori, prin cultura poti sa ajungi la ceea ce nimim prosperitate economica. Daca acest lucru nu se intelege, sigur ca lumea va fi extrem de reticenta neputand sa sustina un dialog. Ori, dialogul in astfeld e momente se sustine prin exemple: Kosice, Mons, Plzen si mai nou la Sibiu. Sunt comunitati care investind in cultura s-au dezvoltat economic.

Florin Tataru, PSD: „Nu putem merge pe exclusiv pe o dezvoltare a unor domenii. Convingerea mea este, si am afirmat-o in nenumarate randuri, cultura poate deveni un motor de dezvoltare economica a orasului Baia Mare. Avem acest potential si putem sa folosim concomitent in atingerea acestui deziderat atat resursele economice cat si cele umane ale orasului, resurse deosebit de importante si de valoroase si cred ca aceste este punctul de untre trebuie sa incepem si aici va fi cheia succesului orasului Baia Mare de a ajunge Capitala Nordului.”

Copy of 16_1305.qxd

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. Zoli

  Ma tot intreb de unde scoate omu’ asta atatea baliverne?!Baia Mare – ”capitala culturala”,”capitala sportiva” si locul unde se agata harta-n cui…Si???!Cu ce ne avantajeaza astea pe noi?!Cu nimic!Si pana acum am fost buni la sport,am avut concerte dupa concerte si am ramas tot acolo unde am fost!Iti poti baga ceva in ea cui de pe harta daca toate investitiile se fac in sudul tarii,in vestul tarii si in capitala!Nici un cuvant n-a pomenit Tataru despre locuri de munca,atragerea investitorilor sau un parc industrial!Pai asta crede ca vor veni investitorii doar ca suntem buni la sport?!Sau ca parcul industrial s-a face singura in timp ce noi ascultam un concert cu Filarmonica din Bucuresti?!Sau ca nu ne trebuie locuri de munca,deoarece vom citi o carte de Hemingway si ne trece foamea?!SI cei care-si cauta de lucru sa plece tot in strainatate?!Hai mai,mai bine ar tacea bufonul asta ca-i prost (sau ne crede pe noi) de da in gropi!Dar nici sosele bune nu ne vor trebui,ca vom fi prea culti!

  Reply
  1. Cetatea Chiorului

   Noi suntem deja Capitala Nordului.Avem cu 18000 de pensionari mai multi decât angajati.Satu Mare are cu 1000 de angajati mai multi,Sălajul cu 6000,iar Clujul cu 60000 de angajati mai multi decât pensionari.Noi nu am distrus nici un teren cu mărăcini ca sa facem vreun Parc Industrial.Satu Mare a distrus terenuri virgine prin constructia a 2 parcuri,Sălajul 3 si Clujul 6 parcuri industriale.Noi luptam pentru întoarcerea la natura in fundu gol,având salariile cele mai mici din tara.Asta înseamnă consum mai mic de produse si alimente ceea ce înseamnă ca nu poluam cu ambalaje,hârtie igienica si sopon.Daca mai punem ca am ras pădurile sa facem loc dezvoltării deja suntem pe drumul cel bun in a fi primii la aceasta candidatura: Capitala Naspa a Nordului.Sa le multumim administratiilor si politicienilor.

   Reply
 2. S.M

  Copy paste dupa cake.Economic suntem in buda si astia vin cu povesti vanatoresti.Cetatea Chioarului.Mai urmează vreunul sa-l faca pe Cake Pintea Vitezu.

  Reply
 3. Florinel

  Încercați și voi o manipulare penibilă.Capitala Nordului :)))Întrebați-i pe nemții de la Daimler ce le-ar trebui ca să investească aici.O să vă spună :cultură, sport… :)Proști mai sunteți. Senatorul ăsta cu creier de bibilică,n-are nici o idee în cap și merge și el pe ce o ramas de la Cherecheș:cultura,sport…Aoleu…Nu doare prostia?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2