Interzicerea fumatului in cafenele si restaurante a intrat in vigoare in Austria

Fumatorii din Austria nu-si mai pot aprinde o tigara in cafenelele si restaurantele din tara, ai caror patroni sunt obligati sa interzica, incepand de ieri, 1 noiembrie, utilizarea tigarilor, in conformitate cu o legislatie antifumat introdusa dupa dezbateri indelungate, care au durat mai multi ani, relateaza AFP.

Austria este una dintre ultimele tari europene care interzice fumatul in cafenele si restaurante, in contextul in care aproape un sfert din populatia tarii de 8,8 milioane de persoane fumeaza, peste media UE (18%), scrie Agerpres.

Inainte ca masura sa intre in vigoare, la miezul noptii, mai multe baruri din Viena au organizat diverse evenimente pentru ”ultimul fum”, unele ajungand chiar pana acolo incat sa ofere gratuit tigari.

In iulie, Parlamentul a decis sa puna capat in cele din urma acestei exceptii in Europa, adoptand o lege antifumat restrictiva. Pana la aceasta decizie, consumul de tutun ramanea posibil in Austria in locatii inzestrate cu spatii separate pentru fumatori si in cele cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati, daca administratorii lor doreau acest lucru. Totusi, foarte multe stabilimente au optat deja din proprie initiativa pentru interzicerea fumatului.

Legea pentru interzicerea totala a fumatului in restaurante si baruri incepand cu 1 noiembrie a fost aprobata de ansamblul formatiunilor parlamentare, cu exceptia partidului de extrema dreapta FPO. In 2015, social-democratii si conservatorii austrieci au adoptat o legislatie anti-fumat in restaurante, insa acea lege a fost abrogata atunci cand FPO a ajuns la putere, la sfarsitul anului 2017, in coalitie cu partidul conservator (OVP) al cancelarului Sebastian Kurz. Aceasta saga legislativa a cunoscut un nou avant atunci cand coalitia dreapta – extrema dreapta s-a dizolvat in luna mai. In absenta coalitiei constituite in Parlament, social-democratii, conservatorii, liberalii si ecologistii au format un front comun impotriva extremei drepte si au impus interzicerea fumatului in cafenele si restaurante.

Lansata de Ordinul Medicilor din Austria, o petitie antifumat a fost semnata de aproape 900.000 de persoane care au solicitat ca Austria sa inceteze sa fie ”scrumiera Europei”. Un pachet de tigari costa, in medie, 5 euro in Viena, un pret mult mai mic in comparatie cu majoritatea tarilor europene, noteaza AFP.

Austria este singura dintre cele 35 de tari din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in care proportia de fumatori nu a scazut din anii ’70, iar ponderea fumatorilor este cea mai mare din UE. Potrivit unui expert austriac in sanatate si tabacologie, legea ar trebui sa scada cu 623 numarul de spitalizari incepand cu prima saptamana de la intrarea in vigoare. Numarul infarcturilor ar trebui, de asemenea, sa fie redus ulterior cu 15%, iar al cazurilor de inflamatii respiratorii cu 24%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1