Intre 1.000 si 2.000 de “veste galbene” au manifestat la Paris, o mobilizare tot mai slaba

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Intre 1.000 si 2.000 de persoane participante ale miscarii sociale a “vestelor galbene” au manifestat sambata pe strazile din Paris, pe o vreme insorita si intr-o ambianta festiva, in pofida unei mobilizari tot mai slabe, relateaza AFP, titrat de Agerpres.

Echipati cu fluiere sau tamburine, manifestantii si-au inceput marsul de protest din Paris in jurul orelor 11:00 GMT.

“Justitie sociala, justitie fiscala, anticapitalista”, se putea auzi in coloana de protestatari, si mai putin densa ca cea de saptamana trecuta, care numara 2.100 de manifestanti, potrivit Ministerului de Interne francez.

Demarat ca un protest impotriva fiscalitatii si a politicii sociale a guvernului, aceasta miscare inedita s-a transformat intr-o contestatie proteiforma. Dupa luni de mobilizare de intensitate variabila, care a atras mai multe zeci de mii, ajungand la un maxim de 200.000 de manifestanti, ultimele saptamani au aratat o sufocare a mobilizarii: la 18 mai, “vestele galbene” au atras circa 15.500 de oameni pe intreg teritoriul Frantei, iar in 25 mai – 12.500. In conditiile in care procurorul Parisului a dat asigurari saptamana aceasta ca politisti vor fi judecati pentru violente in timpul manifestatiilor, suscitand furia organizatiilor sindicale din politie, mai multe sloganuri impotriva fortelor de ordine erau scandate sambata pe strazile Parisului.

De la inceputul miscarii, de partea manifestantilor au fost ranite 2.448 de persoane, potrivit cifrelor Ministerului de Interne din 13 mai. Potrivit evidentei tinute de jurnalistul independent David Dufresne, 24 dintre acesti raniti au avut ochi scosi, iar cinci – cate o mana smulsa. De partea fortelor de ordine, ministerul a numarat 1.797 de raniti, in principal politisti sau jandarmi.

Alte manifestatii era prevazute in Franta sambata, precum si un “mars al celor mutilati” duminica, la Paris.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2