Ioan-Aurel Pop: Ideea nationala ne-ar putea ajuta, daca e corecta, curata si frumoasa, sa construim Europa

Reclame home 1
Reclame home 1

In mintile tinerilor de astazi exista o idee nationala speriata si plapanda, pentru ca unii confunda ideea nationala cu nationalismul, cu sovinismul, dar ideea nationala ne-ar putea ajuta, daca e corecta, sa construim Europa, a afirmat presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, in cadrul unui discurs tinut la Cluj in fata catorva sute de studenti, informeaza AGERPRES.

Academicianul, care este si rectorul al Universitatii Babes-Bolyai, le-a vorbit tinerilor prezenti luni seara in sala Auditorium Maximum despre Marea Unire de la 1918 si a raspuns apoi unor intrebari din public.

„Eu cred ca in mintile tinerilor de astazi exista o idee nationala speriata si plapanda, pentru ca unii confunda ideea nationala cu nationalismul si confunda nationalismul cu sovinismul si confunda nationalismul cu xenofobia. Ori asta este o imensa greseala. Toate popoarele au dreptul sa traiasca sub soare. Ca nu pot trai perfect si ca intre vecini sunt probleme si au fost mereu asta este alta poveste. Dar ideea nationala ne-ar putea ajuta, daca e corecta, curata si frumoasa, sa construim Europa”, a spus rectorul UBB.

Rectorul UBB considera ca pentru momentul prezent statele nationale, asa limitate cum sunt ele, cu democratii variabile, sunt o solutie buna si functionala, iar perspectiva imediata si directa de inlocuire a lor cu o federatie in care toti sa se simta egali este destul de putin conturata.

Istoricul clujean a mai afirmat ca cei care sustin ca natiunile ar trebui desfiintate pentru ca in numele lor si pentru ele s-au purtat altadata razboaie fac o greseala de logica.

„Razboiul din Troia s-a purtat in numele dragostei dintre Elena din Troia si Paris. A cerut cineva desfiintarea iubirii pentru ca in numele iubirii s-au purtat razboaie? Dar cate razboaie s-au purtat in numele libertatii, cate razboaie s-au purtat in numele credintei, cate razboaie s-au purtat in numele familiei, Razboiul celor doua Roze, familia de York se dusmanea cu familia de Lancaster. Cate razboaie s-au purtat in numele democratiei. Stalin, cand omora oameni, ii omora in numele democratiei. Deci daca vrem sa fie bine nu inseamna ca trebuie sa distrugem familia, credinta, biserica, democratia, iubirea. Pentru ca conflictele pot porni din orice. Noi trebuie sa veghem la implinirea pacii si ea se face in acest moment in principal prin natiuni, care dupa cum vedeti fiecare isi apara propriile interese”, a mai spus presedintele Academiei Romane.

El a precizat ca natiunile, intelese ca o coagulare a energiilor de grup, daca isi respecta unele altora libertatile si drepturile, nu sunt o piedica in construirea Europei.

Ioan-Aurel Pop a sustinut luni seara, la Cluj-Napoca, o conferinta dedicata evenimentelor din 1918, intitulata „Marea Unire din sufletele romanilor”, organizata de Liga Studentilor din Cluj si Asociatia Edictum Dei. La eveniment au mai participat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, si presedintele Senatului UBB, Ioan Chirila.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole