Ioan Aurel Pop – noul presedinte al Academiei Romane

PNL

Ioan-Aurel Pop este noul presedinte al Academiei Romane, informeaza AGERPRES.

Pop a fost ales joi, de Adunarea Generala a Academiei Romane, cu 86 de voturi. Contracandidatul sau din turul al doilea – Victor Voicu – a obtinut 56 de voturi.

Mandatul de presedinte al Academiei Romane are o durata de patru ani, iar un membru titular poate detine aceasta functie de doua ori.

Presedintele isi va prelua prerogativele dupa 15 zile de la data alegerilor.

Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru celelalte functii din Biroul de Prezidiu: patru vicepresedinti si un secretar general, precizeaza Biroul de presa al Academiei Romane.

Academicianul Ioan-Aurel Pop (63 de ani) este istoric. S-a nascut in satul Santioana, judetul Cluj, a absolvit Liceul “Andrei Saguna” din Brasov si a urmat cursurile Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a incheiat ca sef de promotie. In 1989 si-a sustinut teza de doctorat intitulata “Adunarile cneziale din Transilvania in secolele XIV – XVI”.

A desfasurat o bogata activitate didactica: asistent, lector, conferentiar; din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievala, premoderna si istoria artei a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universitati. Profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, SUA (1991 – 1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) si Universitatea Ca’ Foscari din Venetia (2003 – 2008).

In perioada 1994 – 1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, iar intre 2003 si 2007 directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

Pe 29 noiembrie 2001, Academia Romana l-a ales membru corespondent, iar la 30 martie 2010 – membru titular in cadrul Sectiei de stiinte istorice si arheologie. Trei ani mai tarziu a rostit Discursul de receptie “Semnificatia istorica a unor nume: roman si Romania”.

Din 1990 este membru al Comisiei de istorie a relatiilor internationale din cadrul Comitetului International de Stiinte Istorice (Milano), iar din 1999 – membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris); membru al Institutului pentru Intalniri Internationale din Gorizia din 2005; membru al Ateneo Veneto, din 2005; membru in Comitetul stiintific al Institutului pentru cercetari de istorie sociala si religioasa din Vicenza, Italia, din 2006; membru al Academiei Europene de Stiinte si Arta (Salzburg), din 2013; membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame, din 2013; membru in Colegiul Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane (2013); membru de Onoare al Academiei de Stiinte a Moldovei (2015); membru titular al Accademia Nazionale Virgiliana din Mantova (2015).

Membru in numeroase colegii si consilii de redactie: director, din 1994, al Revistei “Transylvanian Review” a Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane (cotata Thomson Reuters – ISI); membru in colectivul de redactie al revistei “Promemoria”, revista Institutului de istorie sociala; presedinte al colectivului de redactie al revistei “Articles. Creative Research and Art”, Haifa, Israel; membru in colegiul editorial al Revistei de Politica Stiintei si Scientometrie; membru in Consiliul stiintific al “Magazin istoric”; membru in colegiul de redactie al revistei “Memoriile Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie”; membru in colegiul de redactie al revistei “Academica” a Academiei Romane; membru in colegiul de redactie al revistei “Zagreb”; membru al Comitetului Stiintific de Onoare al Colectiei “Corpus membranarum Capuanarum”, publicata de Edizioni Scientifiche Italiane si Edizioni Palladio; membru in comitetul de onoare permanent al Anuarului Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia; membru in consiliul stiintific al Anuarului Arhivelor Muresene; membru in colegiul de redactie al revistei “Akademos”.

Pop este autor a peste 50 de carti, editii de izvoare istorice, tratate si manuale universitare, volume ingrijite si a peste 300 de studii, articole, recenzii, dari de seama, cronici in volume separate, reviste de specialitate si publicatii de cultura.

Printre volumele de autor se numara: Institutii medievale romanesti: Adunarile cneziale si nobiliare (boieresti) din Transilvania in secolele XIV – XVI (1991); Romanii si maghiarii in secolele IX – XIV: Geneza statului medieval in Transilvania (ed. I, 1996, ed. II, 2003); Istoria Transilvaniei medievale: De la etnogeneza romanilor pana la Mihai Viteazul (1997); Geneza medievala a natiunilor moderne (secolele XIII – XVI) (1998); Natiunea romana medievala: Solidaritati etnice romanesti in secolele XIII – XVI (1998); Romanii si Romania: O scurta istorie (1998; tradusa in engleza, italiana, germana si spaniola); Istoria, adevarul si miturile (2002); Contributii la istoria culturii romanesti (2003); Istoria romanilor (2010); Biserica, societate si cultura in Transilvania secolului al XVI-lea. Intre acceptare si excludere (2012); “De manibus Vallacorum scismaticorum” Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary (The Thirteenth and Fourteenth Centuries) (2013); Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas (2014).

Academicianul este coautor la sintezele: A History of Romania (1995, 1996, 1997); Istoria Romaniei: Transilvania (vol. I, 1997) si unul dintre coordonatorii lucrarilor: O istorie a romanilor (1998, aparuta in mai multe limbi); Istoria Transilvaniei (3 vol., 2003 – 2008; tradusa in engleza); Istoria Romaniei: Compendiu (2004, 2007; tradusa in engleza).

A fost distins cu Premiul “George Baritiu” al Academiei Romane (1991), Premiul de excelenta al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni (2011) si Premiul Media de Excelenta, din partea ziarului “Gazeta de Cluj” (2011).

De asemenea, a fost distins cu Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Cavaler din partea presedintelui Romaniei (2010), Ordinul de Onoare din partea presedintelui Republicii Moldova (2010), Medalia “Crucea Transilvana” din partea Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului (2014), Comandor al Ordinului Militar de Romania (2014), Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler (2015), Medalia “Crucea Saguniana pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma “Meritul Academic” din partea Academiei Romane (2015), Medalia “Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord (2016), Ordinul “Palmes Academiques” in grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) si Ordinul “Steaua Italiei” in grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016). 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1