Iohannis: Agricultura poate deveni un veritabil motor de crestere economica; cifrele arata ca am avut un an agricol bun

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fermieriPresedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca agricultura poate deveni un veritabil motor de crestere economica, subliniind ca, potrivit cifrelor, Romania a avut un an agricol bun, informeaza AGERPRES.

„Romania are un potential agricol imens si ar trebui sa fim cu totii interesati de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare a acesteia. (…) Tocmai am vizitat o parte a Targului INDAGRA si pot sa va spun ca exista semne bune pentru agricultura noastra, care poate sa devina un veritabil motor de crestere economica, atat prin performanta, cat si prin competitivitate”, a spus Iohannis, la dezbaterea „Presedintele Romaniei in dialog cu agricultorii”, organizata in cadrul INDAGRA.

Seful statului a precizat ca pentru un parcurs sustenabil agricultura are nevoie de investitii, de cercetare aplicata, de masini si utilaje de ultima generatie, de tehnici si tehnologii moderne.

El a indicat ca, potrivit cifrelor, Romania a avut un an agricol bun, desi au fost si probleme, unele cauzate de conditiile climatice.

„Pentru prima data, productia medie de grau a Romaniei a depasit 4,1 tone la hectar. Acest rezultat bun arata ca s-a inteles ca agricultura moderna cere investitii in tehnici si in tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate”, a afirmat Iohannis.

El a adaugat ca multi fermieri au crescut la nivelul de agricultura performanta, precizand ca fondurile europene au contribuit si ele la acest rezultat.

„Este remarcabil faptul ca au fost achitate, pana acum, peste 3,4 miliarde de euro doar in acest an. O suma imensa, o suma care, cu siguranta, a contribuit la rezultatele bune”, a aratat Iohannis.

In opinia sa, pentru a fi mai competitiva in dinamica pietei actuale, Romania ar trebui sa aiba investitii mai consistente in sectorul procesarii.

„Nu este suficient doar sa producem, adica sa avem recolte bune. Este esential sa si cream, adica sa generam valoare adaugata ridicata. Aceasta inseamna sa avansam pe lantul procesarii, pentru noi oportunitati pe piata si exporturi mai valoroase. Doar asa putem inversa evolutia actuala, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din intregul deficit al Romaniei”, a explicat Iohannis.

El a evidentiat ca este important sa fie identificate si noi piete pentru produsele romanesti atat in interiorul, cat si in afara Uniunii Europene.

„Este limpede ca promovarea produselor romanesti pe pietele externe trebuie sa fie un imperativ al dezvoltarii agriculturii noastre. Romania are o traditie culinara bogata, vinuri de foarte buna calitate si produse traditionale pe care merita sa le facem cunoscute peste tot”, a declarat seful statului.

Iohannis a subliniat ca este momentul ca, prin vointa politica, agricultura sa devina o prioritate reala.

„Haideti sa fim realisti, majoritatea problemelor nu sunt de ieri, de azi si nu privesc doar agricultura. Avem intarzieri, as spune, aproape istorice, a caror rezolvare nu ne mai permitem sa o amanam sau sa o evitam”, a punctat seful statului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2