Iohannis: Am sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei

Reclame home 1
Reclame home 1

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România a sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei, însă a afirmat că este inoportun să se discute despre noul pachet în faza de pregătire, informează AGERPRES.

„Noi am sprijinit toate pachetele de sancţiuni şi trebuie să ştiţi că ele nu se bazează pe nişte propuneri venite prin presă sau prin alte căi. Există echipe de negocieri la Bruxelles şi lucrează pe acestea. Noi suntem bine conectaţi la întregul spectru şi România, cu siguranţă, îşi va expune acolo punctul de vedere şi, în final, dacă există o înţelegere generalizată, sigur, vom promova acest pachet. Cred că este inoportun să discutăm în faza de pregătire ce anume se poate include în pachet. Până la urmă, acest pachet trebuie negociat între toate statele membre, fiindcă, dacă nu este toată lumea de acord, pachetul pur şi simplu nu poate fi pus în practică”, a spus Iohannis jurnaliştilor care îl însoţesc în SUA.

De asemenea, şeful statului a afirmat că şi poziţia statelor UE faţă de cetăţenii ruşi care încearcă să părăsească ţara în contextul mobilizării parţiale trebuie discutată la nivelul Uniunii.

„Aceste chestiuni este bine să se discute iarăşi la nivelul Uniunii şi să se ia decizii comune. Altfel, orice măsură, care se ia doar de o parte dintre state şi de altă parte nu, devine complet ineficientă. Dacă, de exemplu, unele state acceptă refugiaţi de acest tip şi altele nu, se creează un flux prin statele care acceptă şi celelalte rămân doar cu imaginea. Nu, nu ajută pe nimeni, ca şi la sancţiuni, să avem abordări care nu sunt împărtăşite. Arma noastră, dacă pot să spun aşa, în ghilimele, cea mai puternică a Uniunii Europene este solidaritatea noastră. Faptul că am acţionat peste tot împreună asta ne dă forţă şi aşa trebuie să continuăm, în toate zonele sensibile”, a menţionat Iohannis.

Ţările membre ale Uniunii Europene – Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu Polonia şi Irlanda, au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, a transmis DPA.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor, a transmis Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole