Iohannis: Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profunda

marea-britaniePresedintele Klaus Iohannis, a afirmat joi, la Cluj, ca, in opinia sa, Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profunda, informeaza AGERPRES.

“Cred ca Brexit-ul va genera nenumarate discutii, dar nu cred ca va duce la ruperea Uniunii, dar cred ca nici nu va duce la o integrare mai aprofundata pe partea fiscala, de exemplu, cum nu se va produce nici o armata comuna a UE”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Brexit-ul poate fi un accelerator, atat a aspectelor pozitive, cat si a celor negative.

“Brexit-ul in sine poate fi vazut ca un fel de accelerator, atat pentru chestiunile pozitive, cat si pentru cele problematice. Brexit-ul nu s-a produs, dar deja produce urmari care nu sunt neasteptate. Ma numar printre optimistii din Consiliul European si spun ca sunt oportunitati si trebuie si noi ca romani sa le vedem, sa le negociem si sa profitam. Sunt si foarte multe probleme aparute, nu datorita Brexit-ului, ci au fost repuse pe tapet”, a mentionat seful statului.

Klaus Iohannis s-a referit si la cateva dintre probleme.

“Sunt probleme legate de libertatile fundamentale, in special de libera circulatie a fortei de munca, sunt legate de suveranitate. Cei din Marea Britanie, la vremea respectiva, au impachetat chestiunea suveranitatii intr-o chestiune legata de parlamentarism, dar in fond este o problema de suveranitate. Mai este vesnica problema a faptului ca vrem sau nu o Uniune Europeana in care toata lumea progreseaza si toti se straduiesc sa ii ajute pe ceilalti sau daca acceptam ideea unei Uniuni cu mai multe viteze.

Aceste probleme sunt in discutie, dar nu neaparat sunt discutate cu prioritate si asta este pacat, dar pana cand nu gasim solutii, nu vom face pasi foarte hotarati. Discutia pe suveranitate a aparut pe o falie care aparuse din cauza gestionarii migrantilor. Falia dintre Est si Vest, au fost tari care nu au vrut sa primeasca migranti, alte tari au fost de parere ca trebuie impartiti intre toate statele, si de fapt este problema suveranitatii. Este o problema ce tine de faptul ca vrem sa avem o uniune integrata sau sa avem o uniune de state in care fiecare face ce vrea si ne intelegem cum abordam chestiunile. Aceste lucruri sunt in discutie, dar noi credem ca UE trebuie sa fie integrata si noi vrem sa fim mai profund integrati”, a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea “Uniunea Europeana intre dezintegrare si reformare. Contributia Romaniei la consolidarea constructiei europene”, organizata la Cluj-Napoca de Grupul de reflectie si analiza internationala CITADEL, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1