septembrie 24, 2021

Iohannis cate parlamentari: Nu faceti rau societatii mergand mai departe cu legile justitiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor consacrata celebrarii Centenarului Marii Uniri, ca mai este timp ca parlamentarii sa revina asupra unor legi care nu au sustinerea oamenilor si nu corespund standardelor europene de drept, facand in acest sens referire in mod concret la legile justitiei si la modificarile aduse Codurilor penale, informeaza AGERPRES.

“Este responsabilitatea dumneavoastra sa asigurati o buna legiferare, intr-un cadru de dezbateri deschise si transparente, prin implicarea profesionistilor si dialog social, astfel incat deciziile luate aici sa fie adaptate la nevoile reale ale societatii. Este inca timp sa reveniti asupra unor legi care nu au nici sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneti in joc tot efortul si sacrificiile romanilor, pentru care sunt atat de respectati in UE, nu faceti rau societatii romanesti mergand mai departe cu legi ale justitiei si cu modificari ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democratie veritabila. Sunt atat de multe probleme care isi asteapta rezolvarea si asupra carora romanii isi doresc sa va aplecati, de la readucerea la performanta a marilor sisteme publice, la eficientizarea administratiei publice si modernizarea infrastructurii”, a spus Iohannis.

Iohannis a subliniat ca este responsabilitatea parlamentarilor sa asculte vocea romanilor si sa se recupleze la interesele nationale.

“Doamnelor si domnilor parlamentari si guvernanti, ascultati vocea romanilor, recuplati-va la interesele nationale, ridicati-va la demnitatea Centenarului si nu il dezonorati. Luati exemplul anului 1918: Romania isi atinge potentialul sau doar atunci cand politicienii sunt inspirati de nazuintele oamenilor si ghidati de un proiect national. Romania trebuie sa tinteasca tot mai sus, ca natiune libera, ca stat performant, in slujba cetatenilor sai, nu sa isi piarda directia si sa devina captiva lipsei de viziune a catorva politicieni fara simtul guvernarii democratice. Printre cele mai mare idealuri ale Marii Uniri au fost respectul legii si libertatea individului. Sunt idealuri care si azi mobilizeaza societatea romaneasca si prin urmare trebuie sa mobilizeze si actiunea forului suprem al acestei natiuni, care e Parlamentul Romaniei”, a spus Iohannis.

El a atras atentia ca prosperitatea romanilor depinde in mod esential de optiunile de dezvoltare adoptate si de consecventa cu care sunt urmarite angajamentele asumate. Iohannis a adaugat ca unele “abordari populiste, demagogice si manipulatorii au semanat discordie” si au afectat unitatea care ar fi trebuit sa caracterizeze modul in care sarbatorim unirea.

“Este timpul sa inteleaga acelasi lucru si majoritatea politica si guvernamentala. Celebram Centenarul intr-o perioada tumultoasa pentru societatea romaneasca, iar unele abordari populiste, demagogice si manipulatorii au semanat discordie si au afectat unitatea care ar fi trebuit sa caracterizeze modul in care sarbatorim implinirea unui vis de veacuri. Spiritul natiunii este insa viu si s-a manifestat in sustinerea fara echivoc pe care cetatenii au aratat-o in fata oricaror incercari de a pune in pericol principiile si valorile care au stat si la baza Marii Uniri de acum o suta de ani.

A fi roman echivaleaza acum cu a fi european, iar acest lucru inseamna mult mai mult decat semnificatia istorica sau geografica a termenului, inseamna a fi parte a unei comunitati de valori care pretuieste libertatea, solidaritatea, respectarea demnitatii umane, democratia, si in care domneste neconditionat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra nationala si nimeni, sub nicio forma, nu are dreptul de a le contesta”, a spus Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2