Iohannis, catre magistrati: Aveti de partea dumneavoastra un aliat foarte puternic – societatea romaneasca

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca misiunea institutionala a magistratului nu trebuie sub nicio forma sa fie deturnata, chiar daca in ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, adaugand totodata ca societatea romaneasca reprezinta un aliat puternic al unei justitii corecte, informeaza AGERPRES.

“Curajul, integritatea si dorinta constanta de a oferi cetatenilor o tara mai sigura, unde cei care incalca legea nu scapa nepedepsiti, restituind societatii si prejudiciul cauzat, sunt repere importante in activitatea dumneavoastra. Misiunea institutionala a magistratului nu trebuie sub nicio forma sa fie deturnata, chiar daca in ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferenta factorului politic in actul de justitie a devenit din ce in ce mai pregnanta. Aveti de partea dumneavoastra un aliat foarte puternic – societatea romaneasca, care a inteles, in ansamblul sau, ca Romania nu poate progresa cat timp justitia nu este lasata sa isi faca treaba. Justitia este in primul rand un serviciu public, iar cresterea de la an la an a increderii cetatenilor in justitie este un semnal ca democratia din Romania se maturizeaza”, a precizat seful statului, la bilantul Ministerului Public pe 2018.

Klaus Iohannis a subliniat ca este responsabilitatea tuturor celor care activeaza in sfera puterii legislative si executive sa protejeze statul de drept si sa garanteze drepturile si libertatile cetateanului, iar din aceasta perspectiva “rolul magistratilor este esential”.

“Activitatea dumneavoastra este una indispensabila realizarii actului de justitie si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor, de aceea vocea dumneavoastra trebuie sa fie ascultata mai ales atunci cand indeplinirea misiunii pe care o aveti este ingreunata sau chiar pusa in pericol. Romanii isi doresc o tara mai buna, au nevoie de siguranta oferita de domnia legii, de egalitate de tratament in fata acesteia, indiferent de functii, statut social sau putere financiara si, mai mult decat atat, romanii isi doresc o tara fara coruptie”, a spus el.

Presedintele a aratat ca, dincolo de misiunea lor constitutionala, magistratii reprezinta “un reper moral in societate” si ca din acest motiv “orice abatere de la norme si orice abuzuri trebuie corectate si sanctionate cu celeritate”, pentru ca efectul lor sa nu se rasfranga asupra majoritatii, a celor care isi realizeaza activitatea cu profesionalism.

“Privind spre viitor, Romania are nevoie in primul rand de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci si la nivel legislativ. Schimbarile rapide prin care trece societatea de astazi si complexitatea raporturilor sociale aduc provocari pe masura. De aceea, activitatea de prevenire a fenomenului infractional si dezvoltarea de politici publice care sa o sustina, de la educatia juridica a tinerilor derulata in scoli, la cea vizand adultii, nu trebuie deloc neglijate. Am fost si raman un sustinator ferm al unei justitii independente si functionale, care garanteaza si respecta drepturile si libertatile cetatenilor. Veti gasi intotdeauna in mine un partener in respectarea legii si in realizarea misiunii constitutionale a Ministerului Public. Increderea de care va bucurati in randul opiniei publice trebuie sa va onoreze si sa va determine sa va desfasurati activitatea cu aceeasi verticalitate, aratand constant ca principiul constitutional conform caruia nimeni nu este mai presus de lege este o realitate, si nu un simplu deziderat”, a conchis Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1