Iohannis: Este inimaginabil ca tara sa fie pazita de unul cu dosar penal

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

iohannisPresedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca va desemna ca premier o persoana fara probleme penale, motivand ca este “inimaginabil” ca tara sa fie “pazita” de cineva cu dosar penal, informeaza AGERPRES.

“Nu am facut un portret robot, eu am enuntat si cred ca am facut-o intr-un mod destul de clar si ferm cateva conditii pe care le pun eu atunci cand se va discuta despre prim-ministru dupa alegeri. Haideti sa luam de exemplu chestiunea penala. Cu totii am citit (…) de exemplu ca se fac angajari de paznici sau pentru agenti de paza cum li se spune mai nou.

Iata ca de fiecare data cand se angajeaza agenti de paza prima conditie este sa nu aiba cazier, adica sa nu fie penal. Cum ne imaginam ca tara va fi pazita de unul cu dosar penal. Este absolut inimaginabil. Este o conditie minimala si nu am absolut deloc de gand sa renunt la ea. Intre timp, chiar am impresia ca chiar toate partidele au inteles”, a afirmat Iohannis, la Adevarul Live.

El a subliniat ca acest enunt nu a fost impotriva unui anumit partid si ca l-a facut din timp pentru ca formatiunile politice sa se pregateasca cu candidati de premier “seriosi”, “curati” si “capabili”.

“Ca si presedinte nu am vreo problema cu vreun partid. Eu am insa probleme cu oamenii care nu ar trebui sa fie in primul rand si se erijeaza in conducatori. Eu am o problema cu oameni care sunt condamnati si urmariti penal si incearca prin toate metodele mediatice posibile sa arate ca, de fapt, ei sunt adevaratii politicieni si noi toti ceilalti suntem slabistii. Nu se poate asa. Am facut din timp acest anunt ca sa se pregateasca toate partidele cu candidati seriosi, curati, capabili si sa nu avem dupa alegeri discutii inutile”, a declarat seful statului.

Presedintele Iohannis a precizat totodata ca nu cauta pentru postul de premier o persoana care sa-i fie prieten.

“Dupa rundele de discutii (cu partidele — n.r.) voi desemna persoana in care am incredere sa formeze un Guvern serios, nu caut o persoana care sa-mi fie prieten, caut o persoana care vine cu garantia din partea partidelor, (…) o persoana care sa fie prim-ministru pentru urmatorii patru ani”, a aratat el.

Seful statului s-a aratat sceptic ca un anumit partid va reusi sa ia peste 50% la alegerile parlamentare si a adaugat ca nu crede in solutia unui Guvern de uniune nationala.

“Eu nu cred in solutii de tip uniune nationala. In anumite situatii complicate politic sau geo-politic este posibil sa apara nevoia sau oportunitatea sau aceasta solutie de Guvern de uniune nationala, dar in ansamblu nu cred ca este o solutie buna. (…) Si un Guvern tehnocrat poate fi o solutie, dar numai in situatii exceptionale. Regula in democratie trebuie sa fie Guvernul va fi ales de Parlament”, a spus presedintele.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *