Iohannis: Este posibil ca PNL sa aiba in 2015 majoritatea in Parlament

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, afirma, intr-un interviu pentru agentia Reuters, ca in urmatoarele saptamani mai multi parlamentari ar putea abandona coalitia de guvernamant a premierului Victor Ponta, intr-un numar suficient pentru a duce la caderea Guvernului anul viitor, scrie Agerpres.

Iohannis sustine ca rezultatul alegerilor prezidentiale va duce la erodarea majoritatii de 65% controlate de social-democratii lui Victor Ponta si aliatii lor.

“Toata lumea vrea sa fie de partea castigatoare. Prin urmare, este posibil ca in urmatoarele saptamani sau luni sa avem schimbari in Parlament”, spune Iohannis, in interviul realizat marti la sediul Partidului National Liberal (PNL) de la Bucuresti.

“Asadar, este posibil ca pe parcursul anului 2015 sa avem o schimbare care va oferi Partidului National Liberal o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului”, afirma presedintele ales.

Iohannis, a carui promisiune de a combate coruptia l-a ajutat sa devina cel mai popular lider politic pe Facebook din Europa, a promis sa dea jos Guvernul lui Ponta, comenteaza Reuters.

Mandatul de presedinte ii ofera lui Iohannis puterea sa desemneze un nou prim-ministru daca Ponta va cadea in urma unei motiuni de cenzura, insa pentru acest lucru este nevoie ca zeci de parlamentari sa abandoneze coalitia de guvernamant inaintea alegerile parlamentare programate pentru 2016.

Victor Ponta a declarat dupa alegeri ca actuala coalitie este stabila si a exclus o demisie a sa.

Iohannis promite ca, in calitate de presedinte, va avea o abordare mai concilianta decat cea a presedintelui in exercitiu Traian Basescu, ce a avut deseori dispute cu Ponta.

“Vreau sa fiu foarte clar: este evident ca premierul si cu mine am fost in competitie si ca s-au produs multe daune. Insa competitia s-a incheiat: avem un castigator si o tara de condus”, mai afirma Iohannis.

El a refuzat, in cadrul interviului, sa spuna care vor fi propunerile Guvernului pe care le-ar putea retrimite in Parlament si daca Romania va semna un nou acord de ajutor cu Fondul Monetar International dupa ce actuala intelegere se va incheia anul viitor.

“Evident, este foarte greu sa construiesti un buget cu un deficit de 1,4%, care este obiectivul. Pe de alta parte, sunt impotriva unor noi taxe, astfel ca Guvernul are o sarcina dificila si nu pot decat sa sper ca vor veni cu un proiect (de buget) decent”, subliniaza Iohannis.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1