septembrie 28, 2021

Iohannis: In 2020, MApN va trebui sa se focalizeze pe consolidarea profilului strategic in NATO si UE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in 2020 Ministerul Apararii Nationale va trebui sa se concentreze pe consolidarea profilului strategic al Romaniei in cadrul NATO si UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacitatii operationale a Armatei, precum si pe initierea si derularea programelor de inzestrare, informeaza AGERPRES.

“In acest an, Ministerul Apararii Nationale va trebui sa isi focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic in cadrul NATO si UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacitatii operationale a Armatei, precum si initierea si derularea programelor de inzestrare, in vederea asigurarii de noi capabilitati necesare structurii de forte. Toate acestea, in conditiile continuarii participarii cu efective militare la operatiile din teatrele din afara teritoriului national al Romaniei”, a spus seful statului, la prezentarea bilantului MApN pe anul 2019.

Presedintele Klaus Iohannis a amintit ca in urma acordului politic din anul 2015 Romania aloca 2% din PIB pentru Aparare.

“Cresterea alocarilor bugetare presupune acordarea unei atentii sporite modului in care sunt cheltuiti acesti bani, modului in care se lanseaza programele strategice de inzestrare pentru armata, in concordanta cu prioritatile reale ale Apararii si modului in care Ministerul Apararii deruleaza contractele cu ritmicitate si urmarind incadrarea in termenele stabilite. Aceasta finantare trebuie sa asigure si o mai buna instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exercitiilor planificate la realitatile conflictelor contemporane si o implicare corespunzatoare a aliatilor si a partenerilor nostri in aceste exercitii, desfasurate intr-un mediu intrunit, complex si dinamic. In plus, din aceste sume alocate domeniului Apararii, este necesar sa fie asigurata si imbunatatirea conditiilor de munca si viata ale militarilor, pentru ca ei reprezinta resursa cea mai de pret a Armatei Romaniei, precum si a noastra, a tuturor celor care purtam responsabilitatea apararii tarii”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a reiterat ca apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana si Parteneriatul strategic cu SUA raman triada conceptuala strategica a politicii externe si de securitate a Romaniei.

“Intr-o perioada caracterizata de riscuri, provocari si amenintari, dinamice sau latente, nevoia unei Aliante Nord-Atlantice puternice, unite si eficiente este mai mare decat oricand. NATO reprezinta o alianta militara de succes si vom continua sa actionam coerent si convergent, impreuna cu celelalte state membre, pentru ca ea sa devina si mai puternica”, a subliniat Iohannis.

El i-a felicitat pe militari pentru nivelul inalt de profesionalism si pentru competenta cu care si-au indeplinit misiunile si in anul 2019.

“Armata reprezinta mai mult decat o institutie fundamentala pentru functionarea statului roman. Dumneavoastra, femeile si barbatii in uniforma militara, sunteti un corp de elita care a castigat respectul si increderea romanilor datorita devotamentului si patriotismului cu care va puneti in slujba tarii noastre. (…) Bilantul activitatii Ministerului Apararii Nationale pe anul trecut vorbeste de la sine despre abnegatia cu care va faceti datoria atat in tara, cat si in teatrele de operatii din Afganistan, Balcanii de Vest sau Mali”, a mentionat Iohannis.

Seful statului a aratat ca Armata Romaniei are o contributie majora la indeplinirea responsabilitatilor asumate in cadrul NATO si la punerea in aplicare a Politicii de Securitate si Aparare Comune a Uniunii Europene.

“Activitatea structurilor NATO de pe teritoriul national, si ma refer la Unitatea NATO pentru Integrarea Fortelor, la Comandamentul Multinational de Divizie si la Brigada Multinationala de la Craiova, confirma nivelul de competenta al militarilor nostri si increderea de care se bucura Romania in fata aliatilor sai. Militarii romani aduc o contributie majora si in cadrul operatiilor si misiunilor sub egida NATO si UE, in special in misiunea Resolute Support din Afganistan, precum si in operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani si in misiunea NATO din Irak. De asemenea, foarte importanta este si continuarea participarii romanesti in cadrul grupului de lupta din Polonia, care materializeaza prezenta inaintata consolidata. Pentru sacrificiile facute in ducerea la indeplinire a tuturor acestor misiuni, militarii romani merita toata recunostinta noastra”, a adaugat Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2