Iohannis: In prezent situatia de securitate din Regiunea Extinsa a Marii Negre este caracterizata de volatilitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis considera ca, in prezent, situatia de securitate din Regiunea Extinsa a Marii Negre este caracterizata de volatilitate si este marcata de existenta potentialului de conflict, tendinte care vor persista, probabil, pe termen scurt si mediu, informeaza AGERPRES.

“In ultimii ani, actiunile unor entitati si factori non-statali asupra mediului de securitate au conferit notiunilor de securitate nationala si globala doua noi atribute, de complexitate si interdependenta. In plus, caracterul transnational al multor amenintari la adresa securitatii impun cooperarea statelor riverane din zona Marii Negre. In prezent, situatia de securitate din Regiunea Extinsa a Marii Negre este caracterizata de volatilitate si este marcata de existenta potentialului de conflict, tendinte care vor persista, probabil, pe termen scurt si mediu.

Peisajul geostrategic regional este influentat si de o serie de amenintari si provocari actuale, precum terorismul international, razboiul hibrid, (…), conflictele inghetate, criza migratiei, agresiunile cibernetice si comunicationale. Intr-un astfel de context complex si dinamic, este cu atat mai importanta utilizarea tuturor cailor de comunicare internationala, inclusiv a parteneriatelor academice, dezbaterilor libere, cooperarii, transparentei si a dialogului. Statele din Regiunea Marii Negre au nevoie de toate aceste instrumente pentru a-si promova sustenabil interesele care le unesc si pentru a-si contura o viziune comuna cu privire la un climat de securitate stabil si predictibil, deschis progresului si democratiei participative”, subliniaza Iohannis in mesajul transmis, luni, cu ocazia deschiderii editiei 2018 a programului “Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil”.

Mesajul presedintelui a fost citit de Mihai Somordolea, consilier de stat in Departamentul Securitatii Nationale si secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

“Nicio tara nu are puterea si resursele de a solutiona singura complexele probleme cu care se confrunta lumea contemporana. De aceea, solutia contracararii riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii globale, europene, ca si a celei din regiunea Marii Negre consta in intensificarea cooperarii internationale, avand drept baza respectarea normelor dreptului international.

Principalele elemente care contureaza profilul strategic al Romaniei stabilesc premisele unei cooperari regionale intensificate si constau in contributiile tarii noastre in domeniul securitatii, in cadrul formatelor de cooperare la care participam, in demersurile de consolidare a propriilor capabilitati, precum si in asumarea unui rol constructiv, de liant la nivel regional si european. In acelasi timp, amplificarea dimensiunii economice a colaborarii regionale poate aduce beneficii tarilor din regiune, precum si altor state interesate.

Marea Neagra reprezinta acum, la fel ca si in trecut, o punte importanta de legatura intre Europa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, cu posibilitatea valorificarii Dunarii drept coridor de tranzit catre Europa Centrala, regiunea Marii Baltice si spre Marea Mediterana”, mai arata Iohannis.

In final, seful statului isi exprima sustinerea fata de eforturile de promovare a parteneriatelor si a initiativelor regionale dedicate identificarii si abordarii eficiente a provocarilor de securitate cu care se confrunta regiunea Marii Negre, avand in vedere ca statelor europene le revine rolul de a mentine echilibrul in acest areal.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2