Iohannis: In scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri Schengen

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

schengenPresedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la receptia cu ocazia Zilei Europei de la Palatul Cotroceni, ca, in scurt timp, Romania va face pasi semnificativi pentru a deveni stat membru al spatiului Schengen, scrie Agerpres.

“Am sarbatorit, recent, implinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, un moment deosebit pentru toti romanii, acum cetateni europeni cu drepturi depline. Romania este, astazi, nu doar un stat profund atasat valorilor care definesc Uniunea Europeana si un puternic sustinator al adancirii procesului de integrare europeana, Romania este o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatii fundamentale si in promovarea economiei de piata.

Dupa mai mult de 8 ani de la momentul aderarii, putem afirma ca am pornit pe un drum ireversibil si am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este inca finalizat. Am convingerea ca, in scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri ai spatiului Schengen”, a spus Iohannis.

El a aratat ca pe 9 mai se marcheaza Ziua Europei, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si proclamarea Independentei de stat a Romaniei. De asemenea, seful statului a amintit ca au trecut 65 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeana, prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.

“Despre Europa s-au spus si se pot spune multe lucruri. Europa cetatenilor este un spatiu al libertatii si democratiei, al dialogului si diversitatii, al prosperitatii si sanselor egale. As vrea sa folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim sa fie Europa pentru fiecare dintre cetatenii sai si cum o putem face mai puternica in serviciul lor. Perioada pe care o traversam nu este una deloc simpla. Numeroase provocari — de la cele de securitate la cele economice, de la cele institutionale la cele legate de migratie — ne incearca angajamentul, determinarea si capacitatea de actiune comuna. Trebuie sa fim constienti de ele, dar nu sa ne sperie. Nu exista constructie durabila care sa nu fi avut de trecut teste si de infruntat circumstante”, a afirmat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca in fata provocarilor de securitate trebuie sa existe solidaritate.

“In fata xenofobiei si extremismului sa fim uniti pentru apararea drepturilor si libertatilor, a valorilor tolerantei si incluziunii, a unitatii in diversitate care exprima cel mai bine esenta Uniunii Europene. In fata scepticismului si indoielii, sa fim curajosi in a continua si consolida procesul de integrare europeana si de extindere. In fata dificultatilor economice, sa raspundem prin solutii comune si institutii eficiente. Avem nevoie de o Uniune Economica si Monetara puternica, cu o Uniune Bancara functionala. Avem nevoie de o Piata Interna fara bariere si de o Uniune a Energiei care sa ne asigure securitatea energetica. Trebuie sa consolidam Spatiul Schengen ca singura optiune viabila pentru siguranta cetatenilor nostri. Trebuie sa continuam extinderea Uniunii pentru ca astfel vom deveni mai puternici”, a declarat seful statului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *