Iohannis: La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant; reprezentantul Romaniei este presedintele

PNL

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca la Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, din partea Romaniei fiind seful statului, el punctand ca discutia privind neinvitarea premierului Viorica Dancila la reuniunea informala de la Sibiu este una artificiala, informeaza AGERPRES.

“La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constitutionala a Romaniei este de asa natura ca reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii, in cazul acesta eu. Aici la Sibiu vor fi intalniri numai in format al Consiliului European, nu este prevazuta nicio manifestare in alt format decat format de Consiliu European.

Noi facem invitatii pentru Consiliul European doar presedintelui Parlamentului European, care vine in deschiderea Consiliului European si face o prezentare, atat este cutuma la Consiliul European, iar aceste invitatii le face presedintele Consiliului European, domnul Tusk. In consecinta, discutia este una artificiala si izvorata din faptul ca nu se cunoaste prea bine arhitectura constitutionala a Romaniei. Nu este nicio rea-vointa, nicio rea-credinta, pur si simplu aici este locul presedintelui in Consiliul European si noi ne intrunim aici ca sa lucram si sa lucram la un lucru foarte important, la Agenda Strategica pentru urmatorul mandat al institutiilor europene, ne intrunim pentru a da optimism, speranta cetatenilor europeni acum in pragul alegerilor europene”, a afirmat Iohannis, la Sibiu.

El a subliniat ca nu sunt prevazute “evenimente strict protocolare la care lumea ar sta si ar pierde vremea”.

“Noi avem foarte multe lucruri de discutat in Consiliul European. Niciodata nu ne ajunge timpul si atunci cand ne adunam discutam la concret, discutam lucrurile care sunt pe agenda. Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizeaza fara concluzii si fara decizii, insa se va finaliza sper eu cu o asa-numita Declaratie, Declaratia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum dorim sa mergem mai departe, cum vrem sa fim solidari cu totii, cum vrem sa facem sa functioneze Uniunea mai bine”, a spus Iohannis.

Seful statului a aratat ca cine doreste sa participe la “partea de distractie” Primaria Sibiu organizeaza pe 9 mai un concert in Piata Mare.

“Pentru sibieni, pentru musafiri si pentru oricine altcineva doreste sa participe in ziua de 9 mai Primaria municipiului Sibiu organizeaza aici in piata (…) un mare concert pentru toata lumea. Cine doreste sa participe la partea de distractie este invitat la concert in Piata Mare, la liber”, a precizat Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1