Iohannis, la Summitul NATO: Pentru noi este foarte importanta atentia pe care vrem sa o dam Marii Negre

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Bruxelles, ca pentru Romania este foarte importanta atentia care va fi acordata zonei Marii Negre, precizand ca tara noastra ar putea obtine o prezenta sporita a NATO in aceasta regiune, informeaza AGERPRES.

El a subliniat ca pentru Romania obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO.

“Pentru noi inseamna lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comanda foarte important pentru a imbunatati coordonarea activitatii NATO in zona noastra (…) si pentru noi este evident foarte importanta atentia pe care vrem sa o dam zonei Marii Negre. (…) Noi credem ca vom obtine nu doar o atentie sporita pentru Marea Neagra, ci si o prezenta sporita a NATO pe regiunea Marii Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinationala va fi mult mai importanta, fiindca ea va deveni o brigada cu prezenta permanenta, deci o brigada care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastra, din intreaga regiune”, a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.

Seful statului a reiterat necesitatea impartirii echitabile a sarcinilor in NATO.

“Este necesara. Nu putem sa acceptam ca unii contribuie si altii beneficiaza si pot sa va spun ca Romania inca de acum cativa ani de cand am preluat mandatul a avut pozitia pe care am reafirmat-o de fiecare data. Romania nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, Romania a inteles ca in NATO beneficiezi de protectia NATO, dar noi vrem sa fim un furnizor de securitate pentru intreaga regiune. Ori furnizor de securitate inseamna evident sa ai fortele armate intr-o forma foarte buna, foarte bine pregatiti si foarte bine dotati”, a spus Iohannis.

El a amintit ca inca de anul trecut Romania a inceput sa aloce 2% din PIB pentru Armata.

“Noi luam treburile acestea foarte in serios, si dotarea si oferirea de securitatea, de aceea suntem prezenti cu foarte multi oameni in Afganistan, suntem prezenti in Irak, suntem prezenti in Kosovo s.a.m.d. Noi intelegem din capul locului rolul nostru si ca furnizori de securitate”, a adaugat Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1