Iohannis: Locul României este în Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că prin demersurile de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene se va finaliza aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie, informează AGERPRES.

„Am discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi i-am transmis domnului preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar. Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen”, a spus şeful statului, după întrevederea cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Preşedintele Iohannis a afirmat că în ceea ce priveşte problema Schengen, sprijinul acordat României a fost foarte mare, cu excepţia unei singure ţări.

„În afara unei singure ţări, toate celelalte au fost ‘pentru’ şi unele au fost ‘pentru’ chiar cu mare entuziasm, printre care se numără şi Germania”, a mai spus el.

El s-a declarat convins de faptul că sprijinul din partea Germaniei în această chestiune va continua.

„Ceea ce aşteptăm noi să se întâmple (…) sunt discuţiile politice care vor continua, se va încerca să-i convingem pe toţi cei care nu sunt încă convinşi că spaţiul Schengen va deveni mai puternic prin aderarea României şi nu mai slab şi am înţeles că e o tematică care îi preocupă pe foarte mulţi europeni, a migraţiei ilegale, şi, împreună cu Germania şi cu Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi cu alţi parteneri, încercăm să găsim soluţii. În cadrul tete-a-tete-ului nostru de astăzi am discutat o bună bucată de vreme despre migraţie şi există evoluţii pozitive, printre care se numără şi cadrul juridic, care a avansat destul de bine la Bruxelles în ultima vreme, printre care se numără şi proiecte care ne arată ce soluţii pot fi luate. Există un proiect-pilot la graniţa română-sârbă, pe care l-am elaborat împreună cu Comisia Europeană, care se derulează deja cu bune rezultate. A existat un summit special pe tema migraţiei. Cred că lucrurile se mişcă şi cred că există soluţii, rezultate pozitive, trebuie doar să mai recunoaştem statutul şi pe urmă vom continua”, a adăugat şeful statului.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu