Iohannis: Locul Romaniei este in spatiul Schengen

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

klaus-iohannisPresedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca locul Romaniei este in zona Schengen, aratand ca tara noastra indeplineste criteriile de aderare la spatiul de libera circulatie si ca “orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice”, transmite Agerpres.

“Europenizarea completa a Romaniei este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta inseamna continuarea procesului de integrare europeana prin aderarea la spatiul Schengen si prin adoptarea monedei euro. Locul Romaniei este in spatiul Schengen, stat membru cu drepturi egale si depline. Indeplinim integral criteriile de aderare la spatiul Schengen, orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice.

Deficitul cel mare de care sufera statele membre ale UE nu este cel exprimat in bugetele nationale, ci in lipsa increderii intre parteneri, care duce la discriminare. Cred ca putem depasi acest moment. Datoria partenerilor nostri europeni este de a fi corecti in evaluarile lor si in implementare regulilor, credem in reguli care se respecta si care nu se schimba in functie de interese trecatoare”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, la intalnirea cu ambasadorii acreditati in Romania.

El a subliniat ca, in conformitate cu asigurarile primite din partea institutiilor europene, Romania se asteapta sa devina stat membru al spatiului Schengen. De asemenea, seful statului a aratat ca, in spiritul unitatii si al solidaritatii, atat de necesare in prezent, Romania este pregatita sa contribuie la perfectionarea sistemului Schengen.

“Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulatie, libertate fundamentala, sa nu fie afectata, iar pe de alta parte sa fie asigurat un control mai riguros la granitele externe ale UE”, a adaugat presedintele Iohannis.

El a mentionat ca rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoastere a eforturilor de consolidare interna a tarii noastre.

“Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezinta o recunoastere a eforturilor de consolidare interna pe toate planurile — combaterea coruptiei, functionarea institutiilor, cresterea transparentei si a credibilitatii. Suntem convinsi ca vor fi urmati pe mai departe pasi drepti, corecti, pentru a incepe procesul de phasing out al MCV pentru Romania”, a aratat Iohannis.

El a subliniat ca “in fata dificultatilor si a avertismentelor de orice natura, Romania isi reafirma angajamentul fata de proiectul european fiind ferm convinsa de superioritatea modelului politic, economic si de securitate al UE”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *