Iohannis: Modernizarea Romaniei in urmatoarele decenii depinde, intr-o masura decisiva, de investitiile in inovare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Romania are inca decalaje economice si sociale in raport cu vestul Europei, context in care a subliniat ca modernizarea tarii noastre in urmatoarele decenii depinde, intr-o masura decisiva, de investitiile in inovare, informeaza AGERPRES.

„Acum, cand marcam 100 de ani ca stat national unitar, Romania are in fata provocarea de a reduce decalajele economice si sociale pe care inca le are in raport cu vestul Europei. Modernizarea Romaniei in urmatoarele decenii depinde, intr-o masura decisiva, de investitii de inovare care sa duca la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere, capabila sa exploateze inteligent si sustenabil provocarile tehnologice ale viitorului”, a spus seful statului la Conferinta „We are inventing the future! Our bet on science!”, organizata la Palatul Regal.

El a subliniat ca trebuie acordata o atentie deosebita stimularii proiectelor majore in domenii strategice si cu valoare adaugata ridicata, dand ca exemplu dezvoltarea Parcului Stiintific Magurele, despre care a aratat ca marcheaza un pas foarte important spre cresterea conectivitatii dintre mediul academic si cel privat.

„Magurele este, din multe puncte de vedere, unul dintre principalele centre ale cercetarii romanesti si a fost de multa vreme. Cu cinci institute nationale de cercetare-dezvoltare, o facultate si doua companii de inginerie, orasul este deja bine cunoscut in domeniul fizicii. Potentialul de dezvoltare al zonei ramane, insa, in continuare unul foarte ridicat”, a mai spus seful statului.

Presedintele Iohannis a felicitat autoritatile locale si judetene pentru dezvoltarea acestui proiect, aratand ca acesta va aduce o serie de beneficii atat comunitatii locale, cat si intregii tari.

„In primul rand, poate stopa si chiar inversa exodul de talent din domeniul cercetarii, generat inclusiv de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru derularea unor proiecte avansate de cercetare. In al doilea rand, Parcul Stiintific Magurele va permite dezvoltarea unui mediu atractiv pentru tipul de cercetare interdisciplinara care contribuie, din ce in ce mai mult, la transferul de bune practici si de inovatii intre diverse ramuri ale stiintei”, a afirmat el.

Seful statului a punctat ca cercetarea este indispensabila oricarei strategii de crestere economica sustenabila.

„Romania a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest in ultimii 15 ani. Cu toate acestea, pentru a reusi detasarea de grupul statelor care au economii cu venituri medii, trebuie sa investim in tehnologiile viitorului. Parcurile stiintifice reprezinta un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, prin facilitarea cooperarii dintre sectorul privat, centrele de cercetare si toti ceilalti parteneri interesati”, a adaugat Iohannis.

El a aratat ca Parcul Stiintific Magurele reprezinta si o oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea Capitalei.

In acest context, seful statului a subliniat necesitatea proiectelor de infrastructura.

„Prin asigurarea unui acces rapid catre Parcul Stiintific Magurele se poate creste popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetatori, dar, sigur, si pentru angajati. Din pacate, binecunoscutele si experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt cateva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov si aici este nevoie de actiune”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a mentionat ca, din nefericire, in ultimii ani, multe studii de fezabilitate nu au fost urmate si de alocarea fondurilor pentru materializarea efectiva a proiectelor, insa apreciaza ca Parcul Stiintific Magurele este o exceptie fericita.

„Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, dar si a investitiilor particulare reprezinta o necesitate pentru ca Romania sa-si poata dezvolta infrastructura de cercetare”, a evidentiat Iohannis. 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2