Iohannis: Mutarea ambasadei din Israel ar anula orice sansa ca Romania sa devina membru nepermanent in Consiliul de Securitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca o decizie privind mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice sansa ca tara noastra sa fie votata membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, informeaza AGERPRES.

“O sa fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula instantaneu orice sansa a Romaniei de a fi votata membru nepermanent in Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci si pentru viitor”, a declarat Iohannis, dupa intalnirea avuta la Palatul Cotroceni cu presedintele Adunarii Generale a ONU, Miroslav Lajcak.

El a precizat ca deocamdata nu a primit din partea Guvernului nicio informatie privind stadiul evaluarii pe acest subiect.

“Stiu ca la Guvern s-a inceput un proces de evaluare. Decizia nu este la Guvern, dupa cum probabil va amintiti, dar daca dumnealor vor sa faca o evaluare o pot face, insa nu am primit inca nicio informatie despre stadiul acestei evaluari”, a conchis seful statului.

La randul sau, presedintele Adunarii Generale a ONU, Miroslav Lajcak, a subliniat ca decizia privind mutarea sau nu a Ambasadei din Israel este dreptul statelor membre, insa a amintit ca exista rezolutii potrivit carora statutul Ierusalimului trebuie sa fie negociat intre israelieni si palestinieni si trebuie respectat de toate statele membre ale Natiunilor Unite.

“Ca presedinte al Adunarii Generale nu am dreptul sa comentez acest lucru. Insa vreau sa subliniez doua lucruri. In primul rand, avem o serie de rezolutii adoptate de Adunarea Generala si de Consiliul de Securitate care se ocupa de acest subiect si as vrea sa va reamintesc ca aceste rezolutii formeaza de fapt partea dreptului international. Rezolutiile spun ca statutul Ierusalimului trebuie sa fie negociat intre israelieni si palestinieni si trebuie sa rezulte din aceste negocieri si trebuie respectat de toate statele membre ale Natiunilor Unite”, a punctat Miroslav Lajcak.

El a spus ca aceasta problema a fost discutata in sesiunea speciala a Adunarii Generale a ONU din decembrie anul trecut, cand 128 de state membre au votat in favoarea sustinerii acestor principii si doar 8 s-au exprimat impotriva.

“Asa vede comunitatea internationala aceasta problema legata de statutul Ierusalimului”, a precizat Miroslav Lajcak.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2