Iohannis: O sa incerc o mediere intre Guvern si BNR

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca va incerca o mediere intre Guvern si Banca Nationala a Romaniei si ca ii va chema la Cotroceni „si pe unii, si pe altii” in zilele urmatoare, informeaza AGERPRES.

„Am decis sa incerc o mediere intre Guvern si BNR. In zilele urmatoare ii voi invita si pe unii, si pe altii la Cotroceni ca sa vedem unde sunt de fapt problemele si de ce nu se intelege care masuri trebuie luate pentru a imbunatati situatia. (…) Sper sa reusim sa ajungem cumva la un numitor comun”, a spus seful statului, aratand ca ambele parti vor fi invitate concomitent la discutii.

Iohannis a precizat, in context, ca „s-a mers cam departe cu unele afirmatii destul de contondente in ultima vreme”.

„Este posibil ca anumite abordari ale Cotroceniului si ale BNR sa semene, asta dintr-un motiv simplu – suntem oameni care intelegem legile economiei si de-o parte si de alta si vedem ce se intampla in economia romaneasca. Acea abordare de a arunca in curtea BNR inflatia sau cresterea dobanzilor este una fundamental gresita si nu va rezolva absolut nimic. Nu, este fundamental gresit sa acuzi investitorii straini sau firmele straine de cresterea inflatiei, de cresterea dobanzilor.

Nu. Politicile discutate ale guvernelor PSD si in domeniul salarizarii, domeniul economic si in domeniul fiscal au dus la aceste nelinisti in piata si au dus implicit la cresterea inflatiei si la cresterea dobanzilor. Problema poate fi rezolvata, dar poate fi rezolvata numai printr-o abordare responsabila, prin niste politici guvernamentale sustenabile”, a spus seful statului.

El a amintit ca inca de la inceput a atras atentia ca aceste politici salariale si fiscale vor produce dezordine, deoarece nu au existat studii de fundamentare serioase, negocieri cu partenerii sociali, si au fost „trecute in forta prin Parlament”.

„Dupa unele cresteri salariale la unele categorii, iata ca a aparut o inflatie care practic a si anulat acele cresteri salariale, dobanzile au crescut in continuare, romanii care au credite la banci se uita cu siguranta cu ingrijorare la aceasta evolutie. Ea inca poate fi corectata, dar nu de la BNR, nici de la investitori, nici de la firme ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au inteles foarte bine urmarile politicilor pe care le-au pus in practica. Au trecut cu lejeritate peste argumentele opozitiei, peste argumentele mele si iata ca suntem intr-o situatie care, repet, poate fi corectata, dar daca mai stam mult ea va duce la dezechilibre care se vor perpetua in timp”, a adaugat Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2