Iohannis: Obiectivul Romaniei – demararea cat mai rapida a negocierilor privind relatiile viitoare UE – Marea Britanie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri seara cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, context in care a subliniat ca obiectivul Romaniei la presedintia Consiliului UE este demararea cat mai rapida a negocierilor privind relatiile viitoare dintre Uniune si Marea Britanie, daca Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic si aprobat de Parlamentul European, informeaza AGERPRES.

“In privinta procesului de retragere a Marii Britanii din UE, presedintele a subliniat faptul ca este important ca Brexit sa aiba loc intr-un mod ordonat, pe baza Acordului de retragere care a fost agreat de liderii europeni la reuniunea Consiliului European din 25 noiembrie. Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca, in cazul in care Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic si aprobat de Parlamentul European, Romania, in calitate de viitoare presedintie a Consiliului UE, are ca obiectiv demararea cat mai rapida a negocierilor privind relatiile viitoare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie, astfel incat parteneriatul viitor dintre cele doua parti sa fie unul cat mai ambitios si cuprinzator”, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.

Seful statului a aratat ca exercitarea de catre Romania a primei sale presedintii a Consiliului UE va reprezenta un moment foarte important pentru tara noastra, o oportunitate de a contribui la pastrarea unitatii europene si la consolidarea proiectului european.

Klaus Iohannis a precizat ca Romania, ca stat membru puternic atasat proiectului european, va actiona cu pragmatism si responsabilitate pe durata mandatului sau si va urmari ca, prin actiunile sale, sa contribuie la avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, in efortul comun de a obtine rezultate in beneficiul intregii Uniuni.

In ceea ce priveste procesul de reflectie legat de viitorul UE, seful statului a subliniat ca, in opinia Romaniei, consolidarea Uniunii trebuie sa aiba loc pe baza valorilor si principiilor sale fundamentale – unitate, solidaritate, tratament egal si convergenta. Totodata, presedintele a afirmat ca Romania sustine o Uniune mai puternica, mai aproape de cetatenii europeni si capabila sa le asigure acestora securitatea si prosperitatea.

Presedintele a evidentiat importanta reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi discutata agenda strategica a UE pentru perioada 2019 – 2024. Potrivit Administratiei Prezidentiale, acest summit va reprezenta un bun moment de reflectie asupra viitorului Uniunii.

Referitor la viitorul buget al UE pentru perioada 2021 – 2027, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania va actiona pentru inregistrarea de progrese substantiale in procesul de negocieri, astfel incat sa se poata realiza obiectivul asumat la reuniunea Consiliului European din 13 – 14 decembrie, respectiv de a obtine un acord la nivelul liderilor europeni in toamna anului 2019.

Intalnirea presedintelui Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene a fost organizata de Ambasada Republicii Austria, tara care detine in prezent presedintia rotativa semestriala a Consiliului UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *