Iohannis: Optiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica

klaus-iohannisOptiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica, asigurata prin predictibilitate si continuitate in politica externa si in cea de securitate si aparare, dar si prin intarirea democratiei si a statului de drept, in actualul context geopolitic ‘extrem de sensibil’ si intr-o regiune marcata in prezent de conflicte active si de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa, a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-un interviu pentru agentia media The European Times, scrie Agerpres.

“Actualul context geopolitic este extrem de sensibil. Am luat in considerare particularitatile sale in elaborarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii. Romania se afla intr-o regiune caracterizata de mult timp prin existenta conflictelor inghetate si marcata in prezent de conflicte active si de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa”, a afirmat seful statului.

“In acest context, optiunea Romaniei este sa-si consolideze credibilitatea strategica, asigurata prin predictibilitate si continuitate in politica externa si in cea de securitate si aparare, dar si prin intarirea democratiei si a statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis, precizand ca parteneriatul strategic cu SUA si apartenenta la NATO si UE reprezinta bazele politicii externe a Romaniei.

In privinta aderarii la Spatiul Schengen, seful statului a spus ca Romania indeplineste de cativa ani toate criteriile tehnice, exprimandu-si regretul ca “au existat decizii politice din partea unor state care au determinat amanarea aderarii” la spatiul european de libera circulatie.

“Vom continua sa luam toate masurile necesare pentru a ajunge la o solutie pozitiva la nivel politic. As vrea sa spun, totusi, ca Romania actioneaza ca si cum ar fi deja parte a Spatiului Schengen. Rezultatele bune inregistrate, de exemplu, in lupta impotriva terorismului atesta faptul ca suntem un partener de incredere si ca actionam in conformitate cu statutul unei tari membre Schengen”, a precizat el, in interviul aparut miercuri pe site-ul The European Times.

Klaus Iohannis a mai spus ca nu crede ca “la nivelul opiniei publice europene se poate vorbi despre o imagine preponderent negativa si profund distorsionata a Romaniei si romanilor”.

“Perceptiile difera de la un caz la altul si de la o tara la alta. A lupta impotriva stereotipurilor si a prejudecatilor nu este simplu deloc. Dar romanii din strainatate demonteaza astfel de mituri prin comportamentul lor decent si onest si prin munca lor onorabila. Exista numerosi romani care sunt dovezi ale increderii, profesionalismului si excelentei in diferite domenii, in statele unde lucreaza si la prosperitatea si dezvoltarea carora contribuie”, a subliniat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1