Iohannis: Pot fi promise de unii si altii salarii mari in sanatate, dar nu rezolva problema plecarii medicilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

iohannis-mondonews.ro_
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni ca pot fi promise salarii mai mari pentru medici de catre “unii si altii”, dar a sustinut ca fara infrastructura sanitara, management corect al banilor publici, respect si oportunitati problema plecarii cadrelor medicale in strainatate nu poate fi rezolvata, scrie Agerpres.

“Se pot promite, de catre unii si altii, salarii mai mari in sanatate de maine, dar fara alte premise ele nu ii vor opri neaparat pe medici sa plece. Fara infrastructura sanitara, fara management corect si eficient al banilor publici, fara respect pentru cei cu experienta si fara oportunitati pentru tinerii medici si asistenti, 20% sau 50% in plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranta nu o vor rezolva pe termen lung”, a spus Iohannis, la seminarul “Resursele umane in sanatate — dialog asupra politicilor de sanatate”, organizat la Palatul Cotroceni.

El a apreciat ca va trebui gandit un complex de factori si masuri pe etape si pe termen lung.

“Daca in urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecati se vor intoarce in Romania, aducand cu ei cunostinte, experienta, capital, ar fi un mare castig pentru intreaga societate”, a adaugat seful statului.

Presedintele Iohannis a precizat ca de cativa ani se vorbeste tot mai alarmant despre plecarea cadrelor medicale in strainatate si ca acest lucru este confirmat de cifre.

“In recunoasterea acestei realitati se amesteca, la fel de des, ingrijorarea si neputinta. Autoritatile responsabile, si imi pare rau ca trebuie s-o spun, asista aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit mariri de salarii, care sa tina medicii acasa. Si tot de la an la an se cheltuiesc din ce in ce mai multi bani, dar in mod ineficient. Ne invartim intr-un cerc vicios in care se imbina nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor si a curajului de a asuma responsabilitati. Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici, si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arata, de fapt, o realitate cu multiple fatete si cu adevaruri diferite”, a declarat el.

Presedintele Iohannis a precizat ca statul investeste in educatia si pregatirea studentilor la medicina, dar nu le ofera perspective atractive pentru a-si continua cariera in tara.

“Este nevoie de curaj pentru a transforma sistemul sanitar si pentru a opri exodul personalului medical”, a adaugat el.

Seful statului a subliniat ca este nevoie de un sistem sanitar fara coruptie si care rasplateste valoarea, inclusiv material si stimuleaza performanta.

“Daca vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregatit si bine platit, de la care pacientii au dreptul, la randul lor, sa ceara corectitudine, integritate si servicii de calitate”, a declarat seful statului, aratand ca aceste doua componente ar putea conduce la recladirea increderii si respectului fata de sistemul sanitar.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2