Iohannis prezideaza sedinta de guvern: „Sunt doi elefanti in incapere”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri dimineata la Palatul Victoria, unde cel mai probabil va prezida sedinta de Guvern. Presa a vehiculat ca Guvernul va adopta astazi o OUG privind amnistia si gratierea. Ordinea de zi a Guvernului nu este publica, un lucru atipic in ultima perioada, anunta Digi24.

Actualizare 9:55. A inceput sedinta de Guvern. „Avem o sedinta de Guvern ordinara. Salut prezenta domnului Klaus Iohannis, care conform Constitutiei prezideaza sedinta de Guvern”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

„Am o premiera astazi, este prima data cand particip la o sedinta de Guvern. Am decis in aceasta dimineata sa fac o vizita domnului prim-ministru. Am avut o discutie foarte aplicata si cu concluzii consensuale”, a declarat Klaus Iohannis.

„Sunt foarte multumit de felul in care va faceti cu totii datoria”, le-a mai spus presedintele ministrilor.

Sorin Grindeanu a afirmat ca ordinea de zi prevedea chestiuni legate de buget, dupa care Klaus Iohannis a luat cuvantul si a declarat ca „sunt doi elefanti in incapere: gratierea si modificarea codurilor penale”.

Klaus Iohannis a mai spus ca a ajuns la un consens cu Sorin Grindeanu pentru a nu fi bagate pe ordinea de zi suplimentara aceste chestiuni si nici sa nu fie bagate peste noapte inainte de sedintele viitoare.

„Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere dar nu se vede. Sunt doi elefanti, ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineata”, a declarat Klaus Iohannis.

Actualizare 9:50. Sedinta de Guvern intarzie de douazeci de minute.

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei Florin Iordache au o scurta discutie la aceasta ora, inainte de sedinta propriu-zisa de Guvern.

HotNews a relatat, citand surse guvernamantale, ca Executivul va adopta, astazi, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari importante in legislatia penala, dar nu este clara intinderea lor.

Potrivit sursei citate ar urma sa fie gratiate o serie de pedepse si, pe langa gratiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislatia in ceea ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului.

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA, a atras atentia aseara, la Digi24, ca 30% din dosarele de la DNA sunt abuz in serviciu. E vorba de 2.200 de dosare dintr-un total de 7.500 de dosare.

Presedintele are dreptul, potrivit Constitutiei, sa conduca sedintele de Guvern.

„Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii”, se arata in articolul 87 din Constitutie.

Articolul mai mentioneaza ca „Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa”.

Sedinta de astazi ar fi trebuit sa fie condusa de vicepremierul Sevil Shhaideh.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat, marti, atributiile de sef al Executivului, de miercuri pana luni, cat timp el se va afla in Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea presedintelui ales, Donald Trump.

Ieri, presedintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj noii majoritaţi parlamentare. A spus ca dovada maturitatii acesteia va fi modul in care abordeaza schimbarile legislative din domeniul sigurantei nationale si al justitiei, in care a invocat o posibila lege a amnistiei si gratierii.

O reactie pe acest subiect a avut si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Dezincriminarea unor infractiuni ca abuzul in serviciu ar duce la inchiderea unor dosare cu prejudicii totale de sute de milioane de euro, a spus procurorul-sef.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, ca decizia unei legi a gratierii trebuie sa apartina Guvernului si ca, in opinia sa, aministia nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da, cu „eliminarea faptelor de coruptie si a faptelor grave impotriva persoanei”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *