Iohannis: Propunerile Vasilescu la Dezvoltare si Draghici la Transporturi nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate

iohanniosPresedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dancila doua scrisori in care prezinta motivele pentru care a decis sa respinga propunerea Liei Olguta Vasilescu la Ministerul Transporturilor si a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii, dar si urmatoarele doua nominalizari – Vasilescu la Dezvoltare si Mircea Draghici la Transporturi, informeaza AGERPRES.

“Urmare adresei dumneavoastra nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018, precum si adreselor nr. 5/5864 si nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ati inaintat propunerea de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a doamnei Lia-Olguta Vasilescu, respectiv de numire in functia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Draghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacantei functiei, vazand incidenta dispozitiilor art. 85 alin. (2) precum si ale art. 105 din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, constatand ca in propunerile transmise nu exista vreo mentiune cu privire la indeplinirea conditiilor de legalitate, iar din documentatia transmisa nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului, va aduc la cunostinta ca propunerile de numire in functia de membru al Guvernului, inaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate astfel incat sa li se poata da curs”, a comunicat presedintele Iohannis in scrisoare.

Intr-o alta scrisoare adresata premierului Viorica Dancila, seful statului argumenteaza respingerea propunerilor Liei Olguta Vasilescu la Transporturi si a lui Ilan Laufer la Dezvoltare. El sustine ca a respins propunerea lui Vasilescu la Transporturi deoarece nu are expertiza necesara gestionarii acestui domeniu, iar a lui Laufer la Dezvoltare pentru ca nu intruneste conditiile prevazute de lege.

Seful statului aminteste ca pe 19 noiembrie 2018, premierul Dancila i-a propus pe cei doi pentru functiile de ministri, dupa ce a cerut revocarea lui Paul Stanescu, respectiv a lui Lucian Sova.

“In ceea ce priveste propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice constat ca din documentatia ce insoteste propunerea transmisa nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului. In ceea ce priveste propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de ministru al transporturilor, apreciez ca persoana nominalizata nu are expertiza necesara gestionarii domeniului complex al transporturilor. Fata de aceste motive, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, am decis sa resping propunerile de numire in functiile respective”, spune Iohannis in scrisoare.

Pe 3 ianuarie, Iohannis a semnat decretele pentru constatarea vacantei portofoliilor de la Ministerele Dezvoltarii si Transporturilor, dupa ce in noiembrie Lucian Sova a demisionat de la Ministerul Transporturilor, iar Paul Stanescu de la Ministerul Dezvoltarii.

Pe 4 ianuarie, presedintele a anuntat ca va refuza propunerile pentru Ministerele Dezvoltarii si Transporturilor, respectiv Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

Ulterior, Guvernul i-a propus interimari pentru aceste portofolii pe ministrii Eugen Teodorovici si Rovana Plumb, iar presedintele Iohannis a semnat decretele.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1