Iohannis: Romania va ramane in continuare aproape de Franta si Germania in consolidarea proiectului european

PNL

Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Tratatul de cooperare si integrare franco-german de la Aachen, la semnarea caruia a participat, reflecta angajamentul Frantei si Germaniei pentru consolidarea proiectului european, subliniind ca Romania va ramane in continuare aproape de cele doua tari in realizarea acestui obiectiv, informeaza AGERPRES.

“Acest nou tratat nu este doar o expresie a vointei Germaniei si Frantei de consolidare a relatiilor lor speciale si istorice. El reflecta, in egala masura, expresia sincera a angajamentului dumneavoastra pentru consolidarea proiectului european. Va asigur cu toata fermitatea ca Romania a fost, este si va ramane in continuare aproape de Franta si Germania in urmarirea constanta a acestui obiectiv.

Adevarata forta a motorului franco-german este data si de forta sa de atractie. Cheia unui proiect european viabil consta si in deschiderea axei de cooperare franco-germane catre o abordare inclusiva a initiativelor pe care le promoveaza la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai buna prin care poate fi intarita unitatea si coeziunea statelor membre”, a afirmat Iohannis.

El a amintit ca Tratatul de la Elysee care sta la baza Tratatului de la Aachen a pecetluit, la 18 ani dupa finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, prietenia franco-germana si a facut posibil cel mai grandios proiect politic integrationist din istorie, respectiv Uniunea Europeana.

“Renasterea ‘spiritului de la Elysee’ trebuie sa ne redea energia de a continua viziunea si eforturile predecesorilor nostri de a cladi o Europa puternica, unita si coeziva. Incepand de astazi, ne va inspira nu numai ‘spiritul de la Elysee’, ci si ‘spiritul de la Aachen’! In contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profunda, a carei esenta nu poate sta decat in unitatea si solidaritatea statelor sale membre”, a spus Iohannis.

El a aratat ca, in pofida unor diferente inerente de viziune cu privire la viitorul european comun si ritmul si directia dezvoltarii, spera ca forta coeziunii se va dovedi in cele din urma mult mai puternica.

“Uniunea Europeana va dainui si in viitor prin deschiderea sa si prin vointa statelor membre de a actiona in comun pentru a intari UE in plan intern si extern. Aceasta este, de altfel, si ideea fundamentala care ghideaza mandatul Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Este esential ca viziunea pentru viitorul Uniunii sa fie bazata pe prioritati consensuale, care sa evidentieze valoarea adaugata a proiectului european si sa reflecte nevoile si aspiratiile cetatenilor.

Victoria consensului in relatia franco-germana este un exemplu de urmat in acest sens. In acelasi timp, ‘spiritul de la Aachen’ ne va insoti pe drumul catre Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Modul in care Europa se intelege pe sine se bazeaza pe valori comune, fundamentale. La Summitul de la Sibiu, mesajul nostru comun trebuie sa fie, doamnelor si domnilor, acesta: avem nevoie de o Uniune puternica, inclusiva, coeziva si pregatita sa faca fata tuturor provocarilor. Numai astfel putem aduce o perspectiva clara, pozitiva si generatoare de speranta cu privire la viitorul nostru comun!”, a conchis Iohannis.

Presedintele Iohannis a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare si integrare franco-german, la invitatia cancelarului Angela Merkel si a presedintelui francez, Emmanuel Macron. Seful statului a reprezentat Romania in calitate de Presedintie in exercitiu a Consiliului Uniunii Europene.

Cancelarul german si presedintele francez au semnat, marti, in Sala Incoronarii a Primariei orasului Aachen Tratatului de cooperare si integrare franco-german. La eveniment au participat si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Tratatul de la Aachen isi propune sa completeze Tratatul de la Elysee din 1963, care a pus bazele cooperarii bilaterale stranse dintre cele doua state, obiectivul noului document fiind asigurarea unei convergente sporite intre Berlin si Paris, urmarind adaptarea relatiilor dintre cele doua state la provocarile cu care sunt confruntate in secolul XXI. Tratatul va intari legaturile dintre Germania si Franta, mai ales in domeniile economic, al politicii externe si de securitate, educatiei si culturii, cercetarii si tehnologiei, schimbarilor climatice si mediului, precum si in materie de cooperare transfrontaliera si la nivelul societatii civile. Cele doua tari urmaresc aprofundarea angajamentului comun in favoarea securitatii si prosperitatii cetatenilor lor, in cadrul unei Europe mai suverane, unite si democratice.

In cadrul noului tratat, cele doua state isi exprima viziunea conform careia o cooperare bilaterala mai stransa contribuie la intarirea Uniunii Europene.

In marja deplasarii in Germania, seful statului va avea si o intalnire cu militarii romani care activeaza la baza militara NATO de la Geilenkirchen.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1