Iohannis: Voi insista ca bugetul pentru 2020 sa fie cat mai aproape de 3% deficit

home camp2
home camp2
home camp2

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca va insista ca bugetul de stat pentru anul viitor sa fie cat mai aproape de un deficit de 3%, aratand ca actualul Guvern a informat Comisia Europeana cu privire la “problema mostenita” de la fostul Cabinet PSD, informeaza AGERPRES.

“Este destul de evident, din datele pe care le are Ministerul Finantelor, ca situatia este de asa natura ca, vrem, nu vrem, vom avea un deficit de peste 4%, fiindca sunt capitole intregi care in proiectul de buget initial al acelui Guvern esuat nu au fost bine gandite si este inadmisibil si inimaginabil, de exemplu, sa nu fie platite pensiile sau salariile sau lucrarile efectuate si atunci este clar ca o rectificare de buget se va face in sensul cresterii cheltuielilor pentru a acoperi ceea ce este obligatoriu sa fie acoperit. Aceste lucruri au fost comunicate Comisiei Europene si, din informatiile mele, a existat acolo o deschidere foarte importanta si chiar o apreciere a modului foarte deschis, pragmatic cu care noul Guvern Orban a mers acolo si a explicat care este problema mostenita de la Guvernul esuat pesedist si ce trebuie sa faca pentru a putea intra intr-o normalitate”, a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu viitorul presedinte al Consiliului European, Charles Michel.

El a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa elaboreze un proiect de buget pentru 2020 cu o incadrare “mai buna” in marja de deficit.

“In acelasi fel, Guvernul, din informatiile mele, are intentia sa faca un proiect de buget pentru 2020 cu o incadrare mai buna in marja de deficit. Eu personal voi insista ca bugetul pentru 2020 sa fie cat mai aproape de 3% (deficit – n.r.) si acest lucru cu siguranta va fi posibil. Este, insa, clar ca vor continua discutii la nivelul Comisiei Europene pentru a gasi cele mai bune cai de a iesi din acest impas pe care l-a gasit Guvernul Orban cand a preluat guvernarea si pornesc de la buna credinta si buna intentie a partenerilor europeni pentru a ne ajutam sa depasim aceasta etapa”, a mentionat Iohannis.

Cei doi oficiali au fost intrebati in ce masura cred ca exista riscul ca Romania sa intre in procedura de deficit excesiv si cum se poate evita acest lucru, in contextul in care Guvernul a anuntat peste 4% pentru anul in curs.

Viitorul presedinte al Consiliului European, Charles Michel, a aratat ca este foarte important pentru diverse tari sa aiba un dialog puternic si deschis cu Comisia Europeana.

“Este important sa depuna eforturile necesare pentru a ajunge la progresele dorite, insa cea mai buna modalitate pentru o buna conlucrare intre Comisia Europeana si statele europene, pentru a avea o mai buna pozitionare fata de bugetul pentru anul viitor, este aceea de a sprijini locurile de munca. Aceasta este o prioritate, iar in materie de inovatie, de Piata Unica, in legatura cu sustinerea convergentei la nivel european, toate aceste initiative atunci cand sunt reusite au efecte pozitive pentru bugetul de stat”, a explicat el.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *